Propunerea ca 10 august să fie declarată zi Naţională a României a fost respinsă. Oana Ţoiu: Protestul de atunci a fost pentru a apăra legea!

Plenul Parlamentului a respins propunerea prin care "10 August" să devină Ziua Naţională a României.

30 mart. 2021, 21:49
Propunerea ca 10 august să fie declarată zi Naţională a României a fost respinsă. Oana Ţoiu: Protestul de atunci a fost pentru a apăra legea!

Propunerea ca 10 august să fie declarată zi Naţională a României a fost respinsă.

„Astăzi am discutat în plen propunerea de a face 10 august o zi națională și evident AUR a asociat asta cu protestele de azi noapte.
(LE: nu e ceva ce am propus nici ceva ce am susținut, e o propunere din legislativul trecut pe care am votat să o respingem azi tocmai pentru că altele sunt prioritățile României)
Dar nu. Nu e deloc același lucru.
Am fost acolo de 10 august, alături de protestatari pașnici cu drag de România.
Protestul de atunci a fost pentru a apăra legea, pentru a ne asigura că nimeni (la vremea respectivă Dragnea și prietenii lui) nu e în afara ei și nu își poate da reguli greșite pentru interesul propriu.
Azi noapte a fost despre altceva. Despre încălcarea legii.
Am fost la proteste și nu s-a schimbat la mine susținerea dreptului de a protesta. E legitim să se nască nemulțumiri, revoltă, să fie o falie din societate care nu e de acord cu autoritatea.
Asta însă nu e justificare pentru violență, pentru încălcarea legii și pentru instigare la încălcarea legii, când de restricții depinde ca tot efortul nostru, al părinților noștri, de peste un an deja, să dea roadele așteptate și să ne putem îmbrățișa fără frică familia.
Cred că Alin Stoica , prefectul București, a acționat corect, iar o uriașă diferență față de 10 august și fuga prefectei de atunci. Mă liniștește că în perioada asta tumultoasă avem parte de calmul și de cumpătarea lui.”, a declarat Oana Ţoiu, pe pagina personală de Facebook.

Citeşte şi: Ministrul Justiţiei: Din punctul meu de vedere, nu e închis Dosarul 10 august

Aproape 100.000 de persoane au protestat pe 10 august 2018 în Piața Victoriei la Mitingul Diasporei. În cursul serii în zonă au avut confruntări violente între ultrasi și jandarmii care au folosit masiv gazele lacrimogene. . Printre protestatarii pașnici și-a făcut apariția grupuri de huligani care au provocat incidente violente cu jandarmii. Aceștia din urmă au folosit masiv gaze lacrimogene, iar în jurul orei 23.00 au intervenit în forță pentru evacuarea pieței. Jandarmii au lovit de-a valma și manifestanții pașnici, care se deplasau cu mâinile ridicate. În timpul incidentelor doi jandarmi, bărbat și femeie, au fost prinsi de un grup de huligani și bătuți. Doi manifestanți au intervenit făcând scut în apărarea celor doi. Potrivit Jandarmeriei, femeia a fost internată cu suspiciune de fractură de coloană cervicală.

Citeşte şi: Noi proteste anti-restricţii în Bucureşti şi alte zeci de oraşe din ţară! Sute de manifestanţi au ieşit din nou în stradă. Protestatari înarmaţi cu săbii, prinşi de poliţişti