Protest al angajaţilor CFR şi Metrorex la Ministerului Transporturilor

Angajați ai Metrorex și CFR au ieșit joi în stradă şi protestează în fața Ministerului Transporturilor. Sindicaliştii CFR cer creşteri salariale şi posibilitatea de a ieşi cu 5 ani mai repede la pensie.

04 mart. 2021, 14:08

Angajatii din CFR si Metrorex sunt nemultumiti ca nu li se vor mari salariile, asa cum li s-a promis. Acestia au incercat sa intre la discutii cu ministrul Transporturilor, Catalin Drula, dar nu au reusit.

Citeşte şi: Directorul Metrorex demisionează din funcție, după scandalurile cu Cătălin Drulă

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat în februarie că a trimis Corpul de control să verifice renegocierea contractului colectiv de muncă de la compania de stat Metrorex, care gestionează metroul bucureștean.

Cătălin Drulă spune că pentru 2021 subvenția cerută de Metrorex este de peste 1 miliard de lei, „aproximativ 17% din bugetul Transporturilor”.

În opinia ministrului Transporturilor, s-a ajuns aici pentru că „au crescut enorm cheltuielile salariale” la Metrorex în ultimii ani. Cătălin Drulă spune că din 2016 și până în 2021 cheltuielile cu personalul Metrorex aproape că s-au triplat.

Citeşte şi: Ministrul Transporturilor spune că salariul mediu al angajaților de la Metrorex e de 10 mii de lei lunar. Liderul de sindicat îl contrazice: „Nu e bine informat”

„Situația companiei, care gestionează metroul bucureștean, este foarte dificilă. Dacă acum 5 ani, compania acoperea circa 58% din cheltuieli din veniturile proprii, astăzi acest procent a scăzut la mai puțin de 30%. Diferența este acoperită prin subvenție de la bugetul național, prin Ministerul Transporturilor.
În 2016, această subvenție era de 297 milioane de lei, iar anul trecut a ajuns la 683. Pentru 2021, suma cerută de Metrorex este de 1.040 mil (1,04 MILIARDE!) lei.
O sumă care nu poate fi acoperită de bugetul de stat, și care ar însemna aproximativ 17% din bugetul Transporturilor (partea națională, în afară investițiilor din fonduri europene).
Ca să fie limpede, aceștia sunt banii strânși din taxele și impozitele românilor din TOATĂ ȚARA. Și dacă merg la metroul bucureștean, nu merg către alte cheltuieli și investiții din țară.
Ce s-a întâmplat de s-a ajuns aici? Au crescut enorm cheltuielile salariale.
În condițiile în care anul trecut traficul de călători s-a prăbușit din cauza pandemiei, ducând la o scădere a veniturilor cu 126 milioane lei, în luna septembrie 2020 la Metrorex s-a negociat o creștere de 18% (!!!) a salariilor.
Dacă în 2016 cheltuielile cu personalul la Metrorex erau aproximativ 333 de milioane lei, în 2020 acestea au ajuns la 627 milioane lei, iar pentru 2021 sunt previzionate să crească până la 876 milioane lei. Adică aproape triplu!
Este complet inacceptabil și lipsit de solidaritate ca, în vreme ce milioane de români au avut de suferit financiar din cauza pandemiei, în timp ce ai pierderi enorme de venituri, să crești cheltuielile salariale de asemenea manieră.
Am semnat astăzi mandatul Corpului de Control pentru a investiga această renegociere a contractului colectiv de muncă”, a anunţat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, într-o postare pe Facebook.

Citeşte şi: Salariile şi sporurile angajaţilor CFR Călători şi Metrorex. Primesc „spor de tunel”şi spor pentru conducere simplificată

 

Sindicaliştii CFR cer creşteri salariale şi posibilitatea de a ieşi cu 5 ani mai repede la pensie

1. Aplicarea Legii nr.195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar în anul 2021, cel puţin din perspectiva creşterilor salariale şi a posibilităţii de a ieşi cu 5 ani mai repede la pensie începând cu luna septembrie 2021, conform acestei legi;

2. Achiziţionarea a 150 automotoare Desiro noi prin fonduri naţionale şi europene şi includerea în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a achiziţiei a 139 rame electrice noi pentru sistemul de transport feroviar, precum şi depunerea de proiecte pentru achiziţia de trenuri noi prin Cadrul Financiar Multianual 2021 – 2027;

3. Asigurarea schimbului de generaţii prin cursuri de formare profesională la CENAFER şi/sau SNTFC CFR Călători SA;

4. Desfiinţarea Autorităţii pentru Reformă Feroviară; 5. Stoparea subcompensării CFR Călători şi păstrarea gratuităţii călătoriei studenţilor pe calea ferată.


loading...