PROTEST al angajaţilor de la „Jurnalul Naţional”, neplătiţi de mai bine de patru luni

Jurnaliştii de la "Jurnalul Naţional" sunt într-o situaţie disperată. Oamenii nu şi-au mai primit salariile de mai bine de patru luni şi au decis să organizeze online un "protest anonim".

11 apr. 2013, 07:16
PROTEST al angajaţilor de la „Jurnalul Naţional”, neplătiţi de mai bine de patru luni

Angajaţii de la Jurnalul Naţional au organizat un „protest anonim” deoarece prin contract li se interzice orice formă de protest.

„Motivul protestului este neplata VOLUNTARĂ a salariilor şi drepturilor de autor cuvenite pe ultimele patru luni de către societatea Intact Publishing SRL, parte a Intact Media Group, care deţine Jurnalul Naţional„, se specifică într-un comunicat.

CITEŞTE ŞI: Jurnalul Naţional, la un pas de ÎNCHIDERE. Angajaţii sunt disperaţi

Jurnaliştii protestatari precizează în materialul postat pe un blog, dar şi pe Facebook, că în octombrie conducerea i-a obligat să aleagă: fie diminuarea salariilor cu 25 la sută, fie înlocuirea contractelor de muncă existente cu contracte de drepturi de autor. Protestatarii susţin că din acel moment salariile lor au fost plătite cu mare întârziere, iar în ultimele patru luni nu le-au mai primit deloc, ceea ce îi face pe oameni să creadă că totul a fost premeditat. „Tipizatul contractului pentru drepturi de autor prevede că societatea Intact Publishing SRL își rezervă dreptul de a întârzia plata drepturilor de autor cu până la 60 de zile, fără niciun fel de compensații sau de pretenții din partea titularilor”, se arată în acelaşi comunicat.

„Modul de operare seamănă izbitor cu cel de la Săptămâna Financiară, publicație economică a Intact Media Group. Același manager George Daniel Matiescu a aplicat aceeași strategie: mai întâi, au fost „preschimbate” contractele de muncă în cele pentru drepturi de autor, apoi acestea din urmă nu au mai fost achitate”, mai spun jurnaliştii. Ei au precizat că au ales această formă de protest după ce toate încercările de dialog cu cei din conducerea societăţii au eşuat. „Orice inițiativă, cât de timidă, de a obține mai mult decât promisiuni fără acoperire, a fost înăbușită în fașă de Marius Tucă, care a alternat amenințările (puse în practică, în cazul unora dintre redactorii mai „înfipți”), cu alte promisiuni, tot fără acoperire și care nu au fost onorate”, arată jurnaliştii protestatari.