Protest al elevilor în faţa Guvernului. Tinerii îi cer Guvernului Orban măsuri concrete pentru începerea şcolii

Reprezentanţii elevilor protestează în fața Guvernului din cauza faptului că autorităţile nu au luat încă nicio decizie referitoare la începerea anului şcolar, deşi până atunci au mai rămas mai puţin de două luni. În mod simbolic, elevii i-au adus lui Ludovic Orban un ceas, semnificând trecerea timpului.

RomaniaTV.net
03 aug. 2020, 08:31
Protest al elevilor în faţa Guvernului. Tinerii îi cer Guvernului Orban măsuri concrete pentru începerea şcolii

Într-o lună începe anul şcolar şi noi nu ştim nimic despre cum se va desfăşura, iar asta induce o panică în rândul elevilor şi părinţilor, pentru că toţi vrem să ştim dacă elevii vor merge la şcoală, dacă trebuie să ne pregătim cu resurse educaţionale. Este important să ştim că în acest moment nu li se pot asigura tuturor elevilor condiţiile pentru desfăşurarea orelor în format fizic„, a declarat Alex Rădulescu, preşedintele Asociaţiei Elevilor Bucureşti şi Ilfov, potrivit edupedu.ro.

Anul școlar 2020-2021 începe în mai puțin de două luni, însă Ministerul Educației și Cercetării nu oferă niciun răspuns elevilor români. De la începutul pandemiei de COVID-19, autoritățile nu au putut asigura elevilor buna desfășurare a cursurilor, incertitudinea resimțită de elevi reprezentând un factor care a îngreunat finalizarea anului școlar”, spun reprezentanţii mai multor asociaţii de elevi din ţară.

Citeşte şi Cum ar putea arăta şcoala la toamnă. Prof. Tunegaru, constatare îngrijorătoare: „Suntem la fel de puțin pregătiți cum eram în martie”

Elevii spun că “de la momentul 11 martie, atunci când au fost suspendate cursurile în toată țara, elevii nu au avut parte de informații clare cu privire la modalitatea în care se va desfășura educația din toamnă. Este prioritar să se comunice cât mai curând un plan elaborat, stabil care să răspundă nevoilor reale ale tuturor actorilor din sistemul educațional, dar în primul rând ale elevilor“. 

“Considerăm că cele 3 scenarii prezente în spațiul public necesită clarificări din partea autorităților, existând o serie de întrebări la care toată lumea așteaptă un răspuns“, se arată într-un comunicat comun a patru asociații ale elevilor, Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE)

Ce revendicări au cele patru asociaţii de elevi

Elevii au şase revendicări clare pentru Guvernul Orban:

  • Asigurarea dispozitivelor necesare pentru toți elevii privați de dreptul la educație, fără alte discriminări din partea autorităților.
  • Reglementarea modului de predare-învățare-evaluare din mediul online.
  • Elaborarea ghidurilor metodologice privind integrarea materiei pierdută în primul semestru al anului școlar 2020-2021.
  • Asigurarea materialelor igienico-sanitare în unitățile de învățământ.
  • Consultarea permanentă a asociațiilor de elevi și introducerea acestora în grupurile de lucru.
  • Elaborarea și prezentarea detaliată a unui plan privind anul școlar 2020-2021.

Tinerii susțin că “întoarcerea la școală a tuturor elevilor nu se poate face decât prin divizarea claselor — școlile, însă, nu dispun de numărul de săli corespunzătoare pentru a face această variantă posibilă, iar majoritatea claselor sunt supraaglomerate. În ceea ce privește soluția hibrid, nu există o schemă bine pusă la punct, care să prezinte exact modul în care se vor desfășura cursurile, fie transmise live orele de la clasă pentru cealalta parte de elevi, fie predarea ulterioară a lecției în mediul online. Menționăm că în acest caz, atât elevii care vor sta acasă, cât și cei care participă la cursuri efective, au nevoie de acces la informație în măsură egală, pentru ca beneficiarii primari ai educației să nu fie prejudiciați. Scenariul în care educația se va desfășura exclusiv online, în contextul creșterii numărului de cazuri, reprezintă singura variantă fezabilă, în localitățile unde riscul epidemiologic este crescut“.

Citeşte şi Orban, noi detalii despre începerea şcolii. „Suntem pregătiţi să asigurăm reluarea anului şcolar indiferent de situaţia epidemiologică”

Asociațiile de elevi atrag atenția că numărul elevilor fără acces la predarea la distanță este de aproximativ 3 ori mai mare decât cel declarat de Ministerul Educației și Cercetării. 900.000 de elevi nu au acces individual la un dispozitiv conectat la internet, de aici rezultând obligația autorităților de a asigura un laptopuri și acces la internet pentru fiecare elev care nu poate beneficia de un device în acest moment, respectându-se astfel prevederile Legii Nr. 109/2020, adoptată la începutul acestei luni prin care problema limitării dreptului la educație ar fi rezolvată“.

Elevii sunt de părere că lipsa unei perspective clare asupra modului în care se vor relua cursurile este menită să alarmeze.

În mod clar ar trebui să fie luate în seamă soluții de compromis, unde elevii vor învăța, pe rând, în regim on-line și cu predare în clasă. Să se înțeleagă faptul că, dacă se ia în calcul varianta hibrid, nu putem să asigurăm desfășurarea acesteia fără infrastructură. Solicităm ferm autorităților să asigure toate condițiile necesare și să nu dea dovadă de aceeași incapabilitate de care au dat dovadă în toată această perioadă de criză din educație”, spun reprezentanţii asociaţiilor de elevi.

Elevii solicită măsuri concrete pentru bunul mers al procesului educaţional. 

Aceasta este noua realitate și trebuie să ne adaptăm, elevi, profesori, părinți și autorități. Nu vrem să asistăm la un alt an școlar în care o bună parte din elevi nu au acces la orele online, iar cealaltă nu înțelege cum se pun notele și ce trebuie să facă cu acel laptop pe care îl dețin”, se mai arată în comunicatul comun al celor patru asociaţii.