Protest al sindicaliştilor din industria aluminiului în Piaţa Victoriei. Acuză Guvernul că nu face nimic pentru a nu se închide fabricile

La un pas să rămână fără locuri de muncă, angajații ALRO ies din nou în stradă. Din cauza scumpirilor ilegale de la energia electrică, oamenii riscă să fie dați afară. ALRO acuză Guvernul că nu face nimic pentru a nu se închide fabrica.

21 ian. 2022, 12:41
Protest al sindicaliştilor din industria aluminiului în Piaţa Victoriei. Acuză Guvernul că nu face nimic pentru a nu se închide fabricile

Sindicatele din industria aluminiului protestează vineri în faţa Guvernului, reclamând „acţiunile de speculă” ale „mafiei create în jurul resurselor de energie electrică şi gaze” şi atrăgând atenţia asupra faptului că închiderea unor capacităţi de producţie din cadrul societăţilor Alro Slatina şi Alum Tulcea, cauzată de tarifele mari la energie, duce la disponibilizarea sau trimiterea în şomaj tehnic a zeci de mii de salariaţi din firme care „depind direct sau indirect” de Alro. Sindicaliştii de la Sindicatul Liber Alro, Sindicatul Alroproduct, Sindicatul Prelucrarea aluminiului şi Sindicatul Alum Tulcea cer Guvernului să „limiteze” preţurile la gaz şi electricitate.

Citeşte şi: Protest zgomotos în faţa Ministerului Energiei. Virgil Popescu, huiduit de sindicaliştii de la ALRO

„Mafia creată în jurul resurselor de energie electrică şi gaze nu îşi încetează acţiunile de speculă, distrugând în mod ireversibil industria din România. Astfel, Alro Slatina a început închiderea din capacitatea de producţie prin oprirea primei hale de electroliză, încă două hale sunt programate a fi oprite în curând, rezultând o reducere a producţiei cu 60%, urmând a funcţiona doar 2 hale din 5. Acelaşi lucru se întâmplă şi la Alum Tulcea, prin reducerea producţiei de alumină cu 60%”, transmit reprezentanţii celor patru sindicate.

Citeşte şi: Protest la ALRO Slatina după decizia conducerii de a trimite în şomaj tehnic peste 1.000 de angajaţi

Aceştia atrag atenţia asupra faptului că în acest context vor avea loc disponibilizări sau trimiterea în şomaj tehnic a mii de angajaţi de la cele două companii şi a zeci de mii de salariaţi ai unor firme care depind direct sau indirect de activitatea acestora.

„În urma demersurilor întreprinse de sindicate, de conducerile societăţilor, factorii de decizie – primul ministru şi ministerele de resort – s-a rezolvat doar cadrul legal privind tranzacţionarea bilaterală directă între producători şi agenţii economici energo-intensivi, dar acest lucru nu este practicabil în prezent datorită nefuncţionalităţii pieţei pentru clienţii mari din industrie, toată energia fiind pusă în vânzare doar pe anumite platforme ale pieţei şi adjudecată de speculanţii de energie. Este clar că restructurarea pieţei de energie este vitală pentru toţi consumatorii de energie. Ca ultimă strigare a sindicatelor şin a tuturor angajaţilor din industrie, cea care a mai rămas în România, este ca Guvernul României să intervină de urgenţă în limitarea preţurilor la energie şi gaze naturale conform Legii concurenţei”, mai susţin sindicaliştii.

Aceştia solicită, la modul concret, ca Guvernul să „limiteze” preţurile la energie şi gaz natural la nivelul din decembrie 2020, pentru o perioadă de cel puţin un an, şi să interzică exportul de energie electrică, concomitent cu distribuirea acesteia către consumatorii industriali şi casnici.