Protest cu sicrie în faţa Palatului Cotroceni. Zeci de oameni cer intervenţia lui Klaus Iohannis

Zeci de oameni s-au adunat, luni, în faţa Palatului Cotroceni, în semn de protest, pe motiv că au trecut aproape şase ani de la tragedia din clubul Colectiv, fără ca familile tinerilor care şi-au pierdut viaţa în incendiu să fi primit un răspuns.

06 sept. 2021, 15:16
Protest cu sicrie în faţa Palatului Cotroceni. Zeci de oameni cer intervenţia lui Klaus Iohannis

Protest cu sicrie în faţa Palatului Cotroceni. La faţa locului au intervenit jandarmi şi au montat garduri, în apropierea Administraţiei Prezidenţiale.

Revoltaţi pentru că au trecut aproape şase ani fără ca justiţia să pronunţe o decizie în dosarul Colectiv, oamenii au venit în faţa Palatului Cotroceni cu sicrie şi cruci inscripţionate cu mesajul „Dreptate pentru Colectiv”.

Oamenii cer o soluţie în dosarul Colectiv şi spun că au trecut aproape şase ani, fără niciun răspuns pentru familile tinerilor care şi-au pierdut viaţa în incendiul izbucnit în club pe 30 octombrie 2015.

Pe 16 august, Daniela Niță, șefa firmei pirotehnice inculpată în Dosarul Colectiv, a fost găsită moartă în locuința sa. Femeia primise cea mai mare pedeapsă în primă instanță, de 12 ani și 8 luni. La finalul lunii septembrie urmează să fie dată decizia finală în dosarul Colectiv.

Citeşte şi: Răsturnare de situaţie în cazul morţii patroanei firmei pirotehnice de la Colectiv, Daniela Niţu. Ce s-a găsit la autopsie

Ce s-a întâmplat în clubul „Colectiv”

Cea mai mare tragedie din ultimii zeci de ani din România s-a produs pe 30 octombrie 2015. Clubul „Colectiv”, improvizat în fosta fabrică „Pionierul” din București, a luat foc din cauza artificiilor aprinse în timpul unui concert rock.

Scânteile au atins buretele folosit la antifonare, care nu era tratat să reziste la foc. Incendiul a durat 153 de secunde, timp în care unii spectatori au murit pe loc, iar alţii s-au călcat în picioare spre ieşirea subdimensionată.

La 30 octombrie 2015, în clubul Colectiv a avut loc concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care își lansa un nou album. Sute de fani au pătruns în încăpere printr-un container, o intrare improvizată în care zeci de persoane au rămas blocate după izbucnirea flăcărilor, în încercarea de a se salva. În momentul în care scânteile de la niște artificii au aprins buretele fonoabsorbant al încăperii, oamenii aflaţi în club s-au grăbit să iasă afară, însă atunci când au deschis ușile,  oxigenul a alimentat flăcările care au cuprins întreaga încăpere ca o explozie.

65 de oameni au murit, iar alte sute de persoane au fost rănite. Unii dintre ei primesc în continuare tratament pentru a-și relua, pe cât se poate, viața.

Citeşte şi: Bombă în dosarul Colectiv. Instanța a dispus disjungerea cazului. Piedone va fi judecat separat în luna septembrie