Protest Greenpeace de solidaritate în Bucureşti pentru eliberarea activiştilor organizaţiei reţinuţi în Rusia

Reprezentanţii Greenpeace România au protestat, sâmbătă, în Bucureşti, în faţa Ateneului Român, pentru eliberarea activiştilor Greenpeace reţinuţi într-o închisoare din Rusia, a anunţat organizaţia, într-un comunicat de presă.

RomaniaTV.net
05 oct. 2013, 11:26
Protest Greenpeace de solidaritate în Bucureşti pentru eliberarea activiştilor organizaţiei reţinuţi în Rusia

Potrivit sursei citate, Greenpeace organizează evenimente de solidaritate în toată lumea, solicitând eliberarea celor 30 de persoane aflate în detenţie în Rusia după ce au fost arestate pe un vas Greenpeace din Arctica, scrie Agerpres.

Susţinătorii din România s-au alăturat şi au afişat mesaje de solidaritate pentru eliberarea activiştilor, evenimentul de sâmbătă fiind doar unul din protestele care vor avea loc pe fiecare continent, în peste 140 de oraşe din 47 de ţări, din Noua Zeelandă în Mexic, din Thailanda în Finlanda şi Statele Unite. De asemenea, sunt planificate proteste în întreaga Rusie, inclusiv în faţa sediului central Gazprom, în fiecare zi lucrătoare.

Curtea de justiţie Murmansk a decis ca un număr de 30 de persoane să fie reţinute până pe 24 noiembrie, în timp ce autorităţile investighează acuzaţiile aduse. Avocaţii care îi apără pe cei acuzaţi au făcut apel împotriva detenţiei.

Conform Greeenpeace România, de la capturarea ilegală a vasului Arctic Sunrise în apele internaţionale din urmă cu două săptămâni, aproape un milion de oameni au trimis solicitări către ambasadele Rusiei solicitând eliberarea imediată a celor reţinuţi.

În cursul acestei săptămâni, miercuri şi joi, 30 de activişti Greenpeace, între care un fotograf şi un videograf freelancer, au fost acuzaţi de piraterie de o judecătorie rusească în urma unui protest paşnic desfăşurat în Marea Peciora, împotriva unei platforme petroliere arctice a companiei Gazprom. Dacă vor fi condamnaţi, sentinţa maximă este de 15 ani de închisoare.

Australia şi-a declarat, sâmbătă, „îngrijorarea” sa faţă de acuzaţiile „foarte grave” aduse de Moscova unuia din cetăţenii săi, membru al echipajului Arctic Sunrise, aflat în detenţie în Rusia, relatează AFP.

La rândul său, Olanda a demarat o procedură juridică împotriva Rusiei, estimând că Moscova ar fi trebuit să-i ceară permisiunea de a verifica nava Arctic Sunrise, pe motiv că aceasta se afla sub pavilion olandez.

Ministrul adjunct rus al afacerilor externe, Aleksei Meşkov, a contestat puternic argumentele Olandei, şi a subliniat faptul că autorităţile olandeze au fost avertizate în mod repetat cu privire la consecinţele acţiunilor echipajului Greenpeace.