Protest în faţa CJ Cluj, peste 100 de persoane l-au huiduit pe Horea Uioreanu şi i-au cerut demisia

Peste o sută de persoane protestează, marţi, în faţa Consiliului Judeţean (CJ) Cluj faţă de subevaluarea despăgubirilor pentru terenurile pe care se construieşte noua pistă a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, huiduindu-l pe preşedintele Horea Uioreanu şi cerându-i demisia.

RomaniaTV.net
09 iul. 2013, 22:10
Protest în faţa CJ Cluj, peste 100 de persoane l-au huiduit pe Horea Uioreanu şi i-au cerut demisia

Peste o sută de persoane, locuitori ai cartierului clujean Someşeni, s-au adunat în faţa Consiliului Judeţean Cluj, având pancarte pe care scria: „Uiorene, nu uita, Clujul nu-i tarlaua ta, Someşeniul nu te vrea”, „Expropriere – Da, Naţionalizare -Nu”, „Liviu Dragnea a venit şi preţul terenului l-a trântit”, „Uioreanu nu uita, Clujul nu-i păşunea ta”, „V-am ales să guvernaţi, nu pe noi să ne furaţi”.

Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a venit în faţa protestatarilor pentru a le explica situaţia, dar a fost huiduit şi i s-a cerut demisia. Oamenii au strigat „Hoţii”, „Ruşine să vă fie”, „Noi v-am votat, noi vă dăm jos”, „Respectaţi dreptul la proprietate” şi „Demisia”.

„Nu suntem de acord cu subevaluarea despăgubirilor pentru terenurile expropriate în vederea construirii pistei aeroportului. În 2010, era evaluat la 12 euro un metru pătrat în extravilanul Clujului, iar acum a fost evaluat la 2 euro. În extravilanul comunei Apahida, a scăzut de la 8 euro pe metrul pătrat la 40 de bani. Este o adevărată hoţie şi nu suntem de acord cu aşa ceva, cât timp preţul pieţei este de 30 – 50 de euro pe metrul pătrat”, a spus unul dintre proprietarii de teren, Eugen Pintea, care are o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi.

Oamenii nemulţumiţi au ameninţat că vor bloca lucrările de construire a pistei aeroportului şi au spus că nu vor permite utilajelor să mai intre pe terenurile lor.

Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a spus că instituţia pe care o conduce nu poate să satisfacă doleanţele proprietarilor de terenuri, pentru că ar încălca legea.

„Practic, dânşii vor să le plătim despăgubiri la preţul pe care terenurile îl aveau în anul 2010. Noi avem Raportul de evaluare întocmit de un evaluator autorizat ANEVAR, aşa cum prevede art. 11 alin. 7 din Legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică. Acest raport a fost întocmit avându-se în vedere expertizele efectuate şi actualizate de camerele notarilor publici, aşa cum prevede art. 11 alin. 8 al Legii amintite. Prin urmare, nu avem cum să plătim persoanelor expropriate în acest moment preţul pe care îl aveau terenurile în anul 2010. Eu sunt aici să respect legea”, a spus Uioreanu.

El a subliniat că pentru continuarea lucrărilor de construire a noii piste de decolare-aterizare a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca s-a procedat la exproprierea pentru cauză de utilitate publică a mai multor terenuri aflate pe traseul acestui obiectiv de investiţii, pe etape, în conformitate cu calendarul de derulare a lucrărilor.

„La această dată se fac exproprierile aferente etapei a doua, prelungirea pistei de la 2.100 de metri la 3.500 de metri”, a precizat şeful CJ Cluj.

O delegaţie a protestatarilor s-a întâlnit cu conducerea CJ Cluj, în timp ce restul protestatarilor continuă manifestaţia în faţa instituţiei.

CJ Cluj este în procedură de expropriere a 94 de parcele, suma alocată fiind de 22 de milioane de lei.

În luna iunia, vicepremierul Liviu Dragnea s-a declarat „ultra supărat şi îngrijorat” de modul în care Consiliul Judeţean Cluj a gestionat lucrările la pista de 2.100 de metri a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, avertizând că există riscul ca aceasta să nu fie funcţională în 15 octombrie, conform graficului.

Liviu Dragnea spunea că nu a fost informat de reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj asupra existenţei unor probleme legate de exproprierile de terenuri şi de finanţarea lucrării.

Lucrările la pista de decolare-aterizare de 3.500 de metri au început în septembrie 2011, în prima etapă pista urmând să fie extinsă la 2.100 de metri. Costurile proiectului sunt estimate la circa 78 de milioane de euro.

Lucrările sunt realizate de o asociere între firmele SCC Napoca SA, SC ICCO Systems SRL şi SC Geo Arc SRL.

În 28 mai, Consiliul Judeţean Cluj anunţa că a alocat, în acest an, 17,5 milioane de lei (4 milioane de euro) pentru plata unor exproprieri de terenuri în zona Aeroportului Internaţional din Cluj-Napoca, unde se lucrează la prelungirea pistei, urmând ca de bani să beneficieze circa 150 de proprietari.