Protest la Atena după catastrofa feroviară în care au murit 57 de oameni. Ciocniri violente între manifestanţi şi poliţie

Ionuţ Culea, românul în vârstă de 34 de ani care şi-a pierdut viaţa în accidentul feroviar din Grecia, va fi adus în ţară pentru a fi înmormântat acasă, la Brăila. Între timp, la Atena, duminică, are loc un protest de amploare în fața Parlamentului, după dezastrul feroviar din Grecia, soldat cu moartea a 57 de persoane. La un moment dat au avut loc ciocniri violente între manifestanți și polițiști.

05 mart. 2023, 15:44
Protest la Atena după catastrofa feroviară în care au murit 57 de oameni. Ciocniri violente între manifestanţi şi poliţie

Circa 12.000 de greci au ieșit duminică în stradă în Piaţa Syntagma, marea esplanada din faţa Parlamentului din Atena. Oamenii sunt revoltați și cer socoteală autorităţilor elene după accidetul feriviar de marți. Două trenuri s-au cicnit marți, producând decesul a 57 de persoane. La un moment dat, unii manifestanţi au incendiat coşurile de gunoi şi au aruncat cocktail-uri Molotov, iar poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene şi grenade.

Duminică, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut iertare familiilor victimelor. „În calitate de prim-ministru, mă simt dator să cer iertare  tuturor, dar mai ales rudelor victimelor”, a scris el într-un mesaj adresat grecilor şi publicat în special pe contul său de Facebook.

Citește și: Momentul dramatic al ciocnirii celor două trenuri din Grecia. Bilanțul a ajuns la 46 de morți. Mărturiile terifiante ale supraviețuitorilor – VIDEO

„În Grecia anului 2023, nu este posibil ca două trenuri să circule în direcţii opuse pe aceeaşi linie şi să nu fie observate de nimeni”, a scris Mitzotzakis.

„Nu putem, nu vrem şi nu ar trebui să ne ascundem în spatele erorilor umane. Faptul că sistemul de control digital va fi complet operaţional în lunile următoare nu este o scuză. Ci este exact invers. Durerea este şi mai mare că nu am apucat să-l terminăm înainte să se întâmple ceva rău. Justiţia va investiga rapid tragedia şi va găsi responsabilii. Acum, suntem datori să fim alături de familiile victimelor, prin recunoaşterea cu îndrăzneală a greşelilor statului. Ştiu că mulţi din ziua de azi îşi vor aminti fraza unuia dintre predecesorii mei că „asta este Grecia”. Dar nu, ea nu este singura. Există o altă Grecia, acolo, care ne dă speranţă, credinţă şi putere.Cu toţii am văzut-o chiar şi după tragicul accident. Prin pompieri, salvatori, medici şi personal din sănătate care au organizat imediat îngrijirea răniţilor. Prin armată. Dar şi experţi din Poliţie care s-au ocupat rapid de misiunea dureroasă de identificare a cadavrelor. Ca să se poată întoarce la familiile lor pentru a jeli. Şi noi am văzut faţa celei mai bune Grecii la pasagerii care şi-au riscat viaţa pentru a-şi salva colegii pasageri. Personal, sunt în politică pentru a schimba această „ţară rea”, această Grecie veche care ne face rău. De asta încerc, în fiecare zi. Uneori îmi iese bine, alteori nu. Ştiu bine, totuşi, cât de bine ne putem face patria dacă ştergem rămăşiţele trecutului care ne ţin înapoi. Şi pentru această Grecia pe care o merităm voi continua să lupt”, se arată în mesajul lui Mitzotzakis.

Baloane negre, în amintirea victimelor

În faţa parlamentului, protestatarii au eliberat sute de baloane negre către cer în amintirea victimelor coliziunii frontale dintre un tren de călători care făcea legătura între Atena şi Salonic, în nord, şi un tren de marfă, marţi seara.

„Simţim o furie imensă”, a declarat pentru AFP Michalis Hasiotis, preşedintele sindicatului experţilor contabili care s-au alăturat procesiunii. „Lăcomia, absenţa măsurilor luate pentru protecţia călătorilor au dus la cea mai gravă tragedie feroviară din ţara noastră”, a adăugat el.

 

În seara de 28 februarie, un tren de pasageri care plecase de la Atena spre la Salonic s-a ciocnit cu un tren de marfă care venea în afara oraşului Tempe, ucigând cel puţin 57 de persoane. Între victime se află şi un cetăţean român. Ionuţ Culea fusese în Atena să dea examenul pentru permis. Se întoarcea acasă în Salonic cu trenul. Era bucuros că luase examenul și i-a trimis mătușii sale o fotografie cu el în momentul în care s-a urcat în tren.

„În ziua accidentului, tragicul accident, fusese la Atena să dea sala. Mi-a trimis mesaj, ”Mama, am luat sala”. L-am sunat și am vorbit cu el, era tare fericit. Luase sala 30 din 30. Era deștept. Înainte de trenul ăsta mai era un tren și nu găsise loc în trenul ăla. Deci ghinionul! S-a dus în gară să cumpere bilet și nu mai erau locuri în trenul ăla, înainte de ăsta.”, a spus Gina Todor, mătușa lui Ionuț, la Stirile PRO TV.