Protest la Guvern: Zeci de biologi şi biochimişti din sistemul sanitar au ieşit în stradă nemulţumiţi de legea salarizării

Câteva zeci de biolologi şi biochimişti au protestat sâmbătă în Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului, nemulţumiţi de modul de aplicare a legii salarizării. scrie news.ro. Ei spun că există diferenţe salariale prea mari între ei şi medicii de laborator.

RomaniaTV.net
17 mart. 2018, 12:43
Protest la Guvern: Zeci de biologi şi biochimişti din sistemul sanitar au ieşit în stradă nemulţumiţi de legea salarizării

Biochimiştii şi biologii s-au adunat în faţa Guvernului în jurul orei 12.00, purtând pancarte cu mesaje precum „Funcţionăm cu mintea, nu cum doreşte Pintea”, „Respect, nu un sistem defect” şi „Noi facem analize, voi doar produceţi crize”, „Suntem biologi, nu BIO-MI-LOGI”.

Ei consideră că există diferenţe salariale prea mari între ei şi medicii de laboratori şi cer eliminarea discrepanţelor şi „armonizarea profesiei conform standardelor UE”.

În luna februarie, 652 de biologi, biochimişti şi chimişti din sistemul sanitar şi învăţământul medical superior au semnat un memoriu în care se cerea modificarea grilelor de salarizare din Legea cadru 153/2017 pentru aceste categorii profesionale, fiind depus ulterior Guvern, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii şi la Camera Deputaţilor. De asemenea, la începutul lunii martie au avut loc proteste spontane în mai multe spitale din ţară.

Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea spunea luna trecută că „lucrurile se vor echilibra”.

„Vizavi de Legea salarizării, noi am depus la Camera Deputaţilor câteva amendamente care, credem noi, că ar ajusta sau ar regulariza cât de cât lucrurile. De asemenea, regulamentul sporurilor cu primele opt anexe este postat deja pe site-ul ministerului. Eu zic că lucrurile se vor echilibra şi nu numai biologii, chimiştii, farmaciştii, este vorba şi despre alte categorii profesionale pe care noi vrem să le echilibrăm. Şi chiar medicii. De exemplu, şeful de secţie avea un salariu mai mic în lege decât al unui medic primar şi atunci şi aceste lucruri le-am reglat”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Liderul Sanitas, Leonard Bărăscu, a anunţat, luni, că „toate lumea vrea declanşarea grevei” şi că s-a decis dechiderea conflictului de muncă, iar din 20 martie sindicaliştii vor începe acţiunile de pichetare a ministerelor. El a mai spus că în 25 aprilie va fi organizat un miting la care sunt aşteptaţi cel puţin 20.000 de oameni, iar după acest miting va urma imediat greva generală.