Protest la Iaşi pentru ca două mame, acuzate de răpire internaţională, să nu îşi piardă copiii

Aproximativ 20 de persoane au ieşit în stradă, la Iaşi, pentru a susţine 2 mame acuzate de răpire internaţională să nu îşi piardă copiii. "Copiii mei vor ajunge bolnavi mintal, tatăl lor nu a existat în viaţa lor", spune una dintre mamele acuzată că şi-a răpit copiii din Italia.

RomaniaTV.net
11 mart. 2017, 17:01
Protest la Iaşi pentru ca două mame, acuzate de răpire internaţională, să nu îşi piardă copiii

Cele circa 20 de persoane au protestat, sâmbătă, la Iaşi, pe o ploaie cruntă, pentru ca două mame, acuzate de răpire internaţională, să nu îşi piardă copiii.

„Spune nu exportului de minori”, scria pe o pancartă afişată în faţa Prefecturii Iaşi.

Pe bannerele afişate în centrul Iaşului protestatarii au scris: „Copiii nu sunt marfă de schimb între două state” şi „De ce smulgeţi copiii din braţele mamelor românce”.

Elena Căpităniţă s-a întors în România în 2015, după zece ani petrecuţi în Italia, pentru a-şi creşte copiii fără să îşi facă griji că unul dintre ei ar putea păţi ceva din cauza tatălui abuziv.

Femeia povesteşte că a trăit o poveste frumoasă în Italia, s-a îndrăgostit, de două ori a fost la un pas să se mărite, a născut primul copil şi de atunci a început calvarul. Francesco, cel pe care îl iubea, a lăsat-o să crească singură băiatul, o înşela şi niciodată nu era acasă. A apărut şi al doilea băiat şi imediat Francesco i-a trimis pe toţi trei să locuiască cu părinţii lui, deoarece el nu voia să îî mai vadă, scrie Mediafax.

Elena Căpităniţă spune că bătăile crunte şi scandalurile au convins-o să vină acasă să îşi crească copiii, iar Francesco a semnat câteva hârtii prin care era de acord cu plecarea femeii, alături de copii. Au fost doar câteva luni de linişte, pentru că în martie 2016, Francesco a acuzat-o de răpire internaţională. După zeci de termene, Curtea de Apel Bucureşti a decis recent că cei doi copii trebuie să se întoarcă la tată.

„Nu mă aşteptam la o astfel de decizie din partea domnilor judecători, care tind să cred că au citit doar deciziile finale, nu au judecat după probe. Este o decizie greşită, copiii mei sunt cetăţeni români, au dreptul să crească în România, aşa cum au avut dreptul şi posibiltatea să trăiască în Italia. Nu din cauza mea, din cauza abuzurilor din partea tatălui am fost nevoită să plec din Italia”, spune Elena.

În opinia femeii, Convenţia de la Haga nu a fost respectată în dosarul ei, iar în faţa judecăţii nu au contat actele care dovedeau că bărbatul a fost de acord cu plecarea în România şi nici nenumăratele sesizări pe care ea le-a făcut autorităţilor italiene.

Femeia spune în timp ce autorităţile au început o anchetă socială în ceea ce o priveşte, pentru fostul ei iubit nu s-a întâmplat la fel, iar dacă micuţii ei vor ajunge înapoi în Italia, va fi un dezastru pentru ei

„Nu ştiu cine va avea grijă de ei pentru că în Italia nu s-a făcut o anchetă socială să vadă exact unde locuiam eu cu doi copii, la doi bătrâni acasă. Era strictul necesar, nu era un mediu de viaţă prielnic pentru doi copii. Copiii mei vor ajunge bolnavi mintal, vor fi despărţiti de mine, eu sunt singura cu care au stat până acum, tatăl lor nu a existat în viaţa lor, el având viaţa lui, femeile lui. Ne-a abandonat efectiv”, spune femeia.

În septembie 2015, când s-a întors în România, Elena a stat patru luni într-un Centru de Protecţie a Mamei şi a Copiliilor. Acolo, spune femeia, s-au constatat abuzurile la care a fost supusă în Italia.

„De ce nu se ţine cont de ce spune un copil de cinci ani şi jumătate când afirmă că tata o bătea pe mama şi eu plângeam sub masă?”, se întreabă femeia.

Toate aceste aspecte au convins-o pe femeie că singura ei şansă este ca toată lumea să afle povestea ei.

O poveste asemănătoare cu cea a Elenei are şi Simona. Este cercetată de către autorităţile belgiene pentru că şi-a răpit fetiţa şi a adus-o în România fără voia tatălui. De această anchetă a aflat de la avocatul fostului ei iubit.

„Fetiţa mea are un an şi jumătate. Din cauza certurilor şi a consumului de alcool, am decis de comun acord să vin în ţară cu fata. El a spus să plecăm, că el nu o să ajungă să se schimbe niciodată. Am fost de acord să nu merg la poliţie să nu îi creez probleme pe teritoriul Belgiei şi am venit acasă şi m-am dus la un mediator ca să ştiu că ajungem la o înţelegere pe cale amiabilă. El în timpul ăsta a mers la poliţie în Belgia şi a declarat că am plecat cu copila. Cei de acolo i-au încredinţat lui minora”, a spus Simona Iov.

Aceasta a adăugat că ea şi fostul partener nu au reuşit să ajungă la o înţelegere şi de frică să nu rămână fără copil, Simona a deschis şi ea un dosar, în România, cerând custodia copilei şi anularea deciziei autorităţilor belgiene.