PROTEST la Spitalul Judeţean Tulcea. Angajaţii sunt nemulţumiţi de scăderea veniturilor

Aproximativ două sute de angajaţi ai Spitalului Judeţean Tulcea au protestat, miercuri dimineaţă, în curtea unităţii, fiind nemulţumiţi de faptul că veniturile le-au scăzut faţă de luna precedentă, în unele cazuri chiar şi cu 1.000 de lei.

06 feb. 2019, 09:14
PROTEST la Spitalul Judeţean Tulcea. Angajaţii sunt nemulţumiţi de scăderea veniturilor

Oamenii au întrerupt lucrul şi au protestat în curtea Spitalului Judeţean Tulcea pentru că au observat scăderi semnificative ale veniturilor faţă de luna precedentă.

„Cei mai afectaţi sunt cei care fac ture în weekend, dar la toţi ne-au scăzut salariile. Spre exemplu, unei asistente de la UPU sau ATI i-a scazut venitul lunar şi cu 1.000 de lei, dar şi cei de la TESA au fost afectaţi. Mie personal mi s-a redus venitul cu 200 de lei. Aşteptam o creştere cu 400 lei, conform a ceea ce a promis Guvernul, este vorba de creşterea cu 25 % pentru noi cei care nu am fost puşi pe grila 2022”, a declarat liderul sindicatului Tesa-Med din cadrul unităţii spitaliceşti, Marcel Iordache.

El a explicat că managerul Spitalului Judeţean Tulcea le-a transmis că trebuie să se încadreze în prevederile legislative actuale, de limitare la cel mult 30 la sută a sporurilor, indemnizaţiei de hrană, compensaţiilor, primelor şi premiilor.

„Bani există, însă acea limitare la 30% nu permite ca aceştia să fie acordaţi din punct de vedere legal! Din cauza limitării au fost operate reduceri drastice la sporurile pentru lucrul în weekend şi anume de la 100 % la 25 %” a mai spus Marcel Iordache.

El a menţionat că, în cazul în care situaţia nu se va rezolva, acţiunile de protest vor continua şi în perioada următoare.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” afirmă, miercuri, că protestul spontan al salariaţilor de la Spitalul Judeţean Tulcea riscă să fie doar începutul pentru că, deşi s-au primit asigurări că nu vor exista scăderi ale veniturilor, aceste promisiuni nu au acoperire legală. Sindicaliştii cer o întâlnire de urgenţă cu reprezentanţii Guvernului pentru a se găsi soluţii.

„Din nefericire, pentru salariaţii din sectorul public de sănătate, estimările iniţiale ale Federaţiei Solidaritatea Sanitară privind riscul de scădere a veniturilor nete ale salariaţilor din sănătate încep să se adeverească. Toate calculele noastre se dovedesc acum a fi corecte, ele indicând că în absenţa unei intervenţii energice a Guvernului pentru corectarea situaţiei mai mult de jumătate dintre angajaţii din sănătate vor suferi scăderi ale veniturilor nete salariale comparativ cu ultimele luni ale anului trecut. Deşi am primit asigurări că nu vor exista scăderi ale veniturilor, acestea nu au la acest moment acoperirea necesară în prevederile legale”, au transmis, miercur, printr-un comunicat de presă, reprezentanţii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”.