Protest la termocentrala din Mintia, după ce sute de angajaţi au fost concediaţi. Unitatea urmează să se închidă în lipsa avizului de mediu. VIDEO

Angajaţii termocentralei din Mintia au organizat un protest spontan după ce au fost ameninţaţi cu concedierea. Termocentrala se confruntă cu probleme financiare majore, motiv pentru care s-a decis închiderea ei. Ultimul schimb de la Termocentrala Mintia şi-a încheiat activitatea luni 26 iulie, la ora 23.00.

26 iul. 2021, 23:25
Protest la termocentrala din Mintia, după ce sute de angajaţi au fost concediaţi. Unitatea urmează să se închidă în lipsa avizului de mediu. VIDEO

Protest la termocentrala din Mintia. 700 de angajaţi ai Termocentralei Mintia, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), şi-au încheiat, luni, 26 iulie, relaţiile de serviciu cu acest producător de energie, oamenii fiind concediaţi colectiv în cadrul programului de restructurare al companiei, care prevede disponibilizarea unui număr de 1.477 de salariaţi, informează Agerpres.

Anterior, 777 de mineri de la exploatările de huilă din Valea Jiului au fost disponibilizaţi din cadrul CEH, ultima lor zi de muncă fiind pe 23 iulie.

Protest la termocentrala din Mintia

Îi îndemnăm pe deveni să vină alături de noi. Noi vom fi în mijlocul lor prin Asociația Hunedoara Suntem Noi și să milităm pentru găsirea unei alternative și a unor surse de încălzire a școlilor, ca să ne putem trimitem copiii la școală. Aș vrea să le atrag atenția autorităților locale care au obligația să asigure încălzirea în municipiul Deva că legea 325 din 2006 tocmai a fost modificată și acum prevede obligația de a furniza iarna căldură în tot timpul ei.

Citeste si Un nou accident cumplit în România. O cameră de bord a surprins momentul impactului VIDEO

Această lege dacă era la promulgare din 2008, dacă președintele Iohannis s-ar fi grăbit și ar fi promulgat-o în toamna anului trecut, acest obiectiv nu s-ar fi oprit în 5 martie, la temperaturi negative, pentru că ar fi fost obligatoriu să încălzească municipiul Deva. Facem această precizare pentru că vrem să le arătăm devenilor că dacă până acum am mai avut o speranță că acest guvern își revine și va reporni instalațiile de la Termocentrala Mitia, vedem că ei nu se joacă, nu glumesc, o pregătesc pentru tăiere, au și oameni care se ocupă de acest lucru.

Vom sesiza în zilele următoare tot felul de instituții și vom indica acele persoane. Sperăm să reușim să-i oprim”, a declarat liderul sindical Cristian Iștoc, aflat la protest.

Persoanele disponibilizate vor primi salarii compensatorii

Persoanele disponibilizate vor beneficia de plăţi compensatorii în valoare de 10.000 de euro, echivalent în lei, impozitate cu 10%, dar şi de venituri de completare pentru doi ani de zile, în cazul energeticienilor, şi de patru ani de zile, în cazul minerilor.

Citeste si O tânără de 19 ani a fost ucisă de iubit după ce depusese nenumărate plângeri. Anchetă internă la IPJ Gorj

Din cadrul complexului au fost disponibilizate colectiv 1.477 de persoane, dintre care 700 de la Termocentrala Mintia, iar diferenţa de la minele de cărbune din Valea Jiului. Persoanele disponibilizate vor beneficia de plăţi compensatorii, care vor fi acordate într-o singură tranşă, pe data de 5 august„, a declarat, luni, pentru Agerpres, administratorul special al CEH, Cristian Roşu.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că termocentrala nu ar avea aviz de mediu și că acesta ar fi motivul pentru care a fost  oprită activitatea.