Proteste cu morţi, o maşină din convoiul ministrului a ucis patru agricultori. Cel puţin opt persoane şi-au pierdut viaţa în violenţe

Cel puţin opt persoane au fost ucise duminică în nordul Indiei în ciocniri produse la o manifestaţie a agricultorilor care se opun reformelor agricole ale guvernului de aproape un an.

04 oct. 2021, 12:17
Proteste cu morţi, o maşină din convoiul ministrului a ucis patru agricultori. Cel puţin opt persoane şi-au pierdut viaţa în violenţe

Agricultorii s-au adunat pentru proteste în districtul Lakhimpur Kheri din statul Uttar Pradesh, unde erau aşteptaţi ministrul afacerilor interne Ajay Mishra şi viceministrul statului, Keshav Prasad Maurya. Ciocnirile s-au produs în jurul vehiculelor convoiului ministerial.

Potrivit agricultorilor, o maşină din convoi, în care se credea că se afla fiul lui Ajay Mishra, a izbit şi ucis patru protestatari.

Incidentul a sporit furia agricultorilor care au atacat maşinile convoiului şi le-au dat foc. Alte patru persoane au fost ucise în aceste violenţe, potrivit agricultorilor prezenţi la manifestaţie.

Opt persoane au murit în incidentul de astăzi la Lakhimpur. Dintre cele opt, patru erau agricultori şi alte patru persoane se aflau în vehiculele” convoiului, a declarat duminică pentru canalul de televiziune CNN-News18 directorul general al poliţiei din Uttar Pradesh.

Citeşte şi Un virus misterios se răspândeşte în India. Febra a ucis cel puţin 50 de oameni, majoritatea copii

Ajay Mishra a respins afirmaţiile agricultorilor, declarând presei locale că protestatarii au atacat convoiul şi au ucis un şofer şi trei angajaţi ai Partidului Bharatiya Janata (BJP), care conduce Uttar Pradesh, cel mai populat stat din India, al prim-ministrului Narendra Modi.

Serviciile de internet au fost tăiate în regiune şi drumurile care duc la Lucknow, capitala Uttar Pradesh, au fost închise pentru a înăbuşi orice altă izbucnire de violenţă, potrivit presei.

Reformele adoptate în septembrie 2020 permit agricultorilor să-şi vândă produsele cumpărătorilor la alegere, mai degrabă decât să se orienteze exclusiv către pieţele controlate de stat.

Citeşte şi 18 morți şi 30 de persoane rănite, după ce un camion a lovit un autobuz, în India. GALERIE FOTO

De la sfârşitul lunii noiembrie, agricultorii s-au opus acestei liberalizări a pieţei şi au blocat drumurile ce duc spre New Delhi, reprezentând una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă guvernul Modi de la venirea la putere în 2014.

Ponderea sectorului agricol este considerabilă în India, asigurând subzistenţa a aproape 70% din cele 1,3 miliarde de locuitori şi contribuind cu aproximativ 15% din PIB.