Proteste de amploare la Budapesta impotriva taxei pe internet. Zeci de mii de persoane, în stradă

Câteva zeci de mii de persoane au manifestat marţi seară la Budapesta contra proiectului privind introducerea unei taxe pe internet, transmit MTI şi AFP.

29 oct. 2014, 11:07

Peste 10.000 de oameni au protestat marţi seară în capitala Ungariei împotriva roiectului privind introducerea unei taxe pe internet.

”Nu vom permite asta!”, au scandat demonstranţii, reuniţi pe străzile capitalei ungare pentru a doua oară în ultimele trei zile, în pofida temperaturii extrem de scăzute.

Manifestaţii au avut loc şi în alte opt oraşe ungare, iar un marş a fost anunţat în faţa ambasadei Ungariei la Varşovia.

Proiectul propus de guvernul condus de Viktor Orban prevede reţinerea a 150 de forinţi (0,50 euro) pentru fiecare gigaoctet transferat, sumă pe care partidul lui Orban a promis că o va plafona la echivalentul a 2 euro lunar pentru utilizatorii particulari.

Opozanţii estimează că taxa va restrânge criticile împotriva guvernului Orban – adesea acuzat de autoritarism – care sunt exprimate în special în presa online. Ei denunţă, de asemenea, efectele sale negative asupra micilor întreprinzători şi a accesului la informaţie şi la educaţie în regiunile sărace.

Comisia Europeană a criticat dur acest proiect, opozanţii ungari apreciind că măsura va restrânge dreptul la liberă informare şi exprimare.