Proteste de amploare la Madrid faţă de planul de austeritate al guvernului VIDEO

O imensă mare de oameni a invadat joi seară centrul Madridului în cadrul unei manifestaţii împotriva noului plan de austeritate al guvernului spaniol, au transmis jurnaliştii AFP.

RomaniaTV.net
19 iul. 2012, 20:57

Sindicatele au făcut apel la proteste în 80 de oraşe din Spania sub sloganul „Vor să distrugă ţara. Trebuie să îi împiedicăm”, faţă de planul care prevede mai ales o creştere a TVA şi a reducerilor în administraţia publică.

„Mâinile în aer, acesta este un jaf”, striga mulţimea imobilă ascunsă de o mare de steaguri colorate care a inundat marile bulevarde din centrul oraşului fără a se mai putea mişca în timp ce manifestaţia trebuia să înceapă.

„Dacă vrei să câştigi, luptă fără oprire”, „Rajoy ne fură”, „Vreau să am un Crăciun”, scria pe micile pancarte. Altele afişau doar cuvântul „NU” ilustrat printr-o foarfecă, simbol al acestor noi reduceri bugetare care au stârnit furia întregii ţări.

Nemulţumirea spaniolilor, supuşi deja unor mari sacrificii într-un stat în recesiune cuprins de o rată a şomajului de aproape 25 la sută, a atins acum un nou nivel cu aceste noi constrângeri.

Planul anunţat la 11 iulie de şeful guvernului conservator, Mariano Rajoy, pentru a răspunde exigenţelor de la Bruxelles, prevede economii de 65 de miliarde de euro până în 2014, mai ales printr-o creştere a TVA, a eliminării în acest an a primei de Crăciun pentru funcţionari echivalentă cu salariul pe o lună şi o reducere a ajutorului de şomaj.


loading...