Proteste în Capitală, ziua a treia: Primul manifestant, prima amendă

Un prim protestatar venit duminică încă de dimineaţă în Piaţa Universităţii din Capitală, pentru a-şi exprima "paşnic" nemulţumirile. Bărbatul a fost luat în primire de jandarmii aflaţi şi ei în centrul Bucureştiului, aşteptând să acţioneze în cazul unor noi proteste spontane.

RomaniaTV.net
15 ian. 2012, 08:48

Un bărbat cu un fular în culorile drapelului României la gât a venit duminică încă de dimineaţă în faţa Teatrului Naţional Bucureşti pentru a protesta. El nu protestează însă nici în semn de solidaritate cu Raed Arafat, nici împotriva conducerii ţării, ci împotriva escaladării violenţelor.

Protestatarul a declarat, la România TV, că a fost în Piaţa Universităţii şi sâmbătă seară, dar a plecat în momentul în care lucrurile au început să degenereze.

„Este un loc atât de simbolic unde au murit atâţia oameni în decembrie 1989, la mineriadă… Dacă escaladăm violenţele ajungem rău de tot”, a spus bărbatul.

El a fost amendat de jandarmi cu 100 de lei, pentru că a scris pe treptele din faţa piaţetei de la TNB mesajul „Fără violenţă reciprocă”. El spune însă că va contesta amenda în instanţă, deoarece prin legea invocată de jandarmi se interzice scrierea pe obiectele de pe domeniul public, nu pe caldarâm, literalmente: „În lege nu scrie pe caldarâm, scrie pe obiectele de pe domeniul public. Treptele nu sunt obiecte. Le promit că nu mai scriu altceva, doar le cer tuturor să nu intre în spirala violenţei pentru că ajungem cu morţi şi ajungem într-o situaţie rea, cu instabilitate economică şi politică”.

În Piaţa Universităţii se află încă de la primele ore ale dimineţii o dubă a Jandarmeriei.