Proteste în Mexic pentru zeci de studenţi care au dispărut. Birourile procuraturii, devastate

Mai mulți manifestanți au devastat luni birourile unui procuror din statul Guerrero (sudul Mexicului) pentru a protesta față de dispariția a 43 de studenți, cu câteva zile de împlinirea unui an de la această tragedie.

22 sept. 2015, 05:57
Proteste în Mexic pentru zeci de studenţi care au dispărut. Birourile procuraturii, devastate

Incidentele au avut loc în cursul unei manifestații a studenților și rudelor celor dispăruți, în fața sediului autorităților judiciare din orașul Chilpancingo, unde au atârnat portretele ale tinerilor.

Unii manifestanți au reușit să pătrundă în clădire unde au distrus calculatoare, camere de supraveghere video și au avariat patru mașini.

Vidulfo Rosales, unul din avocatul familiilor, a afirmat că manifestația a fost organizată pentru a determina autoritățile să îi găsească pe cei 43 de tineri, „care este principala cerere a mișcării”.

Sâmbătă, la Ciudad de Mexico este prevăzută o manifestație pentru a marca un an de la dispariția acestor studenți, atacați în noaptea de 26 spre 27 septembrie de poliția municipală din Iguala care ulterior i-a predat unui cartel al drogurilor, Guerreros Unidos. Potrivit autorităților, acest cartel i-ar fi ucis și incinerat într-o groapă de gunoi, pentru că au fost confundați cu membri ai unui cartel rival.

Anchetatori independenți au pus recent sub semnul întrebării aceste concluzii, afirmând că nu există nicio dovadă că tinerii au fost incinerați într-o groapă de gunoi.

Părinții studenților dispăruți intenționează să declanșeze o grevă a foamei de 48 de ore miercuri la Ciudad de Mexico, cu o zi înainte de întâlnirea cu președintele țării, Enrique Pena Nieto, a cărui popularitate s-a prăbușit în urma acestor evenimente.