PROTESTE în Ucraina: Manifestanţii rămân mobilizaţi la Kiev. Ianukovici, de acord cu negocieri cu opoziţia

Sute de manifestanţi ucraineni proeuropeni rămâneau mobilizaţi, luni dimineaţă, la Kiev în pofida frigului şi ninsorii, a doua zi după o demonstraţie de forţă a opoziţiei, care a scos în stradă sute de mii de persoane împotriva puterii, relatează AFP, potrivit Mediafax. Între timp, şeful statului, Viktor Ianukovici, a anunţat că se va întâlni cu trei foşti preşedinţi ai ţării, care şi-au exprimat săptămâna trecută susţinerea faţă de mişcarea proeuropeană de contestare a puterii, el acceptând propunerea acestora de a purta discuţii cu opoziţia.

RomaniaTV.net
09 dec. 2013, 11:47
PROTESTE în Ucraina: Manifestanţii rămân mobilizaţi la Kiev. Ianukovici, de acord cu negocieri cu opoziţia

Dimineaţă, între 200 şi 300 de persoane erau reunite în jurul unei scene din Piaţa Independenţei, centrul acţiunilor de protest, unde câţiva preoţi rosteau rugăciuni, a transmis un jurnalist al AFP.

Pe o temperatură de minus 4 grade Celsius, în timp ce ninsoarea a acoperit pavajul din centrul capitalei ucrainene, alţi zeci manifestanţi se aflau în corturile instalate în spatele scenei şi pe baricadele ridicate în mai multe puncte din cartierul vecin, care găzduieşte principalele sedii ale puterii (Preşedinţia, Parlamentul, sediul Guvernului, etc.).

De asemenea, sute de persoane favorabile puterii erau mobilizate într-un parc situat în apropierea Parlamentului.

Intersecţiile erau blocate de autobuze goale, în timp ce altele erau păzite de poliţişti, care permiteau accesul doar pentru angajaţii din cadrul instituţiilor administrative.

Între timp, Ianukovici „a acceptat iniţiativa” lui Leonid Kravciuk, Leonid Kucima şi Viktor Iuşcenko cu privire la organizarea unor discuţii între putere şi opoziţie. „O întâlnire între cei patru preşedinţi” este prevăzută marţi, într-o primă etapă, anunţă preşedinţia într-un comunicat.

VEZI SI:

Ianukovici şi Putin s-au întâlnit la Soci şi au discutat despre parteneriatul strategic

„Vrem să arătăm că suntem aici, că ne vom ţine. Obiectivul nostru este plecarea preşedintelui şi Guvernului”, a declarat Iuri Maiboroda, în vârstă de 53 de ani, aflat lângă o baricadă, cu căciula acoperită de zăpadă.

„Este imposibil să se facă un pas în spate”, a confirmat Volodimir Kiblik, venit în urmă cu două săptămâni din oraşul Znamianka, situat în centrul Ucrainei, o ţară de 46 de milioane de locuitori.

„În 2004, s-a întâmplat la fel şi noi ne-am ţinut”, a adăugat el, referindu-se la „revoluţia portocalie”, care a permis accederea la putere a prooccidentalilor, învinşi de preşedintele Viktor Ianukovici şi partidul său în 2010.

Opoziţia încearcă să menţină presiunea asupra puterii, a doua zi după o manifestaţie care a reunit la Kiev peste 300.000 de manifestanţi, potrivit estimărilor AFP, aproape un milion, potrivit organizatorilor, şi zeci de mii în alte oraşe ale ţării.

Citeşte şi UCRAINA FIERBE: 10.000 de persoane în stradă: „Ianukovici ar putea avea soarta lui Ceauşescu”

Ziua s-a încheiat cu dărâmarea simbolică a unei statui a lui Lenin, simbolul dominaţiei sovietice.

Manifestanţii proeuropeni cer demisia preşedintelui Ianukovici, căruia îi reproşează că a renunţat, la sfârşitul lunii noiembrie, să semneze Acordulul de Asociere cu UE, pentru a se orienta către Rusia.