PROTESTE la Barcelona. 1,5 milioane de oameni au cerut independenţa Cataloniei VIDEO

Barcelona a fost blocată de proteste, după ce aproape un milion şi jumătate de oameni au cerut în stradă independenţa provinciei Catalonia. Nemulţumirile durează din 2010, după ce Curtea Constituţională spaniolă a decis că nu există baze legale pentru recunoaşterea "naţiunii" catalane.

RomaniaTV.net
12 sept. 2012, 07:01
PROTESTE la Barcelona. 1,5 milioane de oameni au cerut independenţa Cataloniei VIDEO

Protestatarii au cântat imnul regiunii şi au purtat pancarte pe care scria „Catalonia, un nou stat european”. Autonomia Cataloniei a fost votată şi aprobată în 2005 de Parlamentul catalan, însă Curtea Constituţională din Spania a refuzat să recunoască provincia ca pe un stat de sine stătător. Sondajele arată însă că aproape jumătate din cele 7,5 milioane de locuitori ai regiunii doresc un stat de drept independent.

Vrem să fim o ţară separată în interiorul Europei şi toţi banii să rămână aici. Avem propria noastră limbă, avem propria noastră cultură, aşa că ne-am săturat. De ajuns!„, a declarat unul dintre protestatari. Potrivit economiştilor, taxele plătite de catalani către guvernul central depăşesc cu 12 miliarde de euro suma pe care o primesc înapoi pentru educaţie şi sănătate.

Toţi oamenii sunt aici ca să ceară independenţa Cataloniei. Este timpul. După 300 de ani, este timpul„, au susţinut protestatarii. Aceasta este cea mai mare manifestaţie din Barcelona, după demonstraţiile din 10 iulie 2010, când sute de mii de catalanii au cerut autonomia.