Proteste masive în Belarus, după ce Lukaşenko şi-a organizat o ceremonie de învestire neanunţată VIDEO

Mii de oameni s-au adunat, miercuri după-amiază, în centrul oraşului Minsk pentru un nou protest faţă de realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, informează agenţia de presă Reuters.

RomaniaTV.net
23 sept. 2020, 17:02
Proteste masive în Belarus, după ce Lukaşenko şi-a organizat o ceremonie de învestire neanunţată VIDEO

Update. Poliţia din Belarus a făcut uz miercuri seară de tunuri cu apă împotriva miilor de manifestanţi adunaţi în centrul Minskului după anunţul privind învestirea pentru un nou mandat a lui Aleksandr Lukaşenko, care se confruntă cu o mişcare de contestare fără precedent, relatează AFP şi Reuters.

Forţele de ordine au început să disperseze mai multe mii de persoane aflate pe un bulevard din centrul Minskului şi au efectuat zeci de arestări.

Poliţişti anti-revoltă cu cagule i-au arestat pe manifestanţi şi i-au dus în dube. Mulţimea s-a comasat apoi în faţa unei stele funerare, în memoria morţilor din Al Doilea Război Mondial.

Mai multe persoane au fost rănite când s-a tras cu tunurile cu apă, a relatat agenţia rusă de presă Interfax, preluată de Reuters.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a depus miercuri jurământul pentru un nou mandat, a transmis agenţia oficială de ştiri Belta, ceremonia desfăşurându-se fără să fi fost anunţată în prealabil, potrivit Reuters.

Ceremonia de învestire, care în mod normal ar fi trebuit anunţată ca un eveniment major pentru statul belarus, a urmat după alegerile prezidenţiale contestate din 9 august, la care Lukaşenko, aflat la putere din 1994, a revendicat o victorie zdrobitoare. Opoziţia îl acuză însă de fraude masive.

Forţele de ordine au intervenit cu tunuri de apă pentru dispersarea demonstranţilor, anunţă corespondentul Agenţiei France-Presse prezent la Minsk.

Zeci de protestatari au fost reţinuţi de forţele de ordine, scrie mediafax.ro.

Uniunea Europeană nu a recunoscut rezultatul alegerilor şi a impus sancţiuni care vizează membri ai regimului de la Minsk.

Citeşte şi: Alexei Navalnîi a fost externat, după o lună de spitalizare. Doctorii spun că e posibilă recuperarea sa completă