Proteste sângeroase în Congo: Un poliţist a fost ARS de VIU şi cel puţin 50 de persoane au fost ucise

Kinshasa, capitala Republicii Democrate Congo, a fost scena unora dintre cele mai barbare şi sângeroase confruntări în timpul protestelor faţă de regimul preşedintelui Joseph Kabila, confruntări ce au degenerat într-un adevărat măcel. Cel puţin 50 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar un poliţist a fost ars de viu.

20 sept. 2016, 12:40
Proteste sângeroase în Congo: Un poliţist a fost ARS de VIU şi cel puţin 50 de persoane au fost ucise

Mii de protestatari au manifestat, luni, la Kinshasa împotriva regimului preşedintelui Joseph Kabila. Protestele au degenerat rapid în ciocniri sângeroase cu poliţia şi forţele de securitate.

Mai multe ONG-uri au informat că opoziţia a acuzat poliţia că a folosit gaze lacrimogene pentru a-i răspândi pe manifestanţi, iar apoi a folosit muniţie adevărată împotriva protestatarilor. Situaţia a escaladat, iar protestatarii au ars maşini şi au ridicat baricade pe străzi, informează Reuters.

Printre victime s-au numărat şi mai mulţi poliţişti, unul dintre ei fiind incendiat de viu, în semn de răzbunare pentru că trupele guvernamentale au tras şi au ucis manifestanţi. Aproximativ 50 dintre aceştia şi-au pierdut viaţa în timpul protestelor violente. Potrivit unor surse guvernamentale, ar fi fost confirmate numai 17 decese, între care 14 ar fi fost civili. 

Protestul a fost confirmat de ministrul de Interne Evariste Boshab. Oficialităţile congoleze au mai informat că numărul morţilor ar putea să crească.

Un martor ocular la protestele sângeroase a declarat pentru IBTimes UK că violenţele au vizat în special membri ai opoziţiei congoleze, inclusiv pe liderul acesteia, Martin Fayulu, care a fost rănit uşor, la ca, de un glonţ. 

Proteste antiguvernamentale au fost iniţiate şi în Goma – oraş din estul ţării, însă acestea nu au fost marcate de violenţe.

Protestele politice s-au declanşat după ce alegerile care ar fi fost programate pentru luna noiembrie au fost amânate de către guvern, acesta invocând probleme logistice, însă protestatarii susţin că aceasta ar fi o manevră prin care preşedintele ar încerca să rămână la putere.

Joseph Kabila a preluat puterea în 2001, după asasinarea tatălui său şi ar trebui să îşi încheie cel de-al doilea mandat la sfârşitul lunii decembrie.

Ţară bogată în resurse naturale, R.D Congo nu a avut niciodată o tranziţie paşnică după ce şi-a dobândit independenţa de Belgia, în 1960. De atunci încoace, a dus o serie de războaie civile – unele dintre cele mai sângeroase – între 1996 şi 2003 în urma cărora şi-au pierdut viaţa milioane de persoane.