Proteste şi zeci de arestări în Kazahstan împotriva succesiunii lui Nursultan Nazarbaev

Protestele au fost organizate de bancherul Muhtar Abliazov, refugiat în Franţa, opozant al fostului preşedinte kazah Nursultan Nazarbaev.

22 mart. 2019, 08:36
Proteste şi zeci de arestări în Kazahstan împotriva succesiunii lui Nursultan Nazarbaev

Fiica acestuia, Dariga Nazarbaeva, a fost desemnată miercuri preşedintă a Senatului în locul lui Kasîm-Jomart Tokaev, care a preluat ca interimar funcţia de şef al statului şi a propus schimbarea denumirii capitalei în Nursultan, după prenumele celui care a condus ţara timp de peste 30 de ani.

În Kazahstan vor avea loc alegeri prezidenţiale anul viitor. Abliazov susţine că preşedintele demisionar pregăteşte o succesiune dinastică, informează Agerpres.

Citeşte şi Un preşedinte de ţară a obţinut dreptul de a fi ales pe viaţă GALERIE FOTO

La Astana şi Alma-Ata au protestat câteva zeci de manifestanţi, unii purtând baloane albastre, folosite de mai multă vreme ca emblemă a opoziţiei. Poliţia a intervenit – inclusiv cu efective în echipament pentru reprimarea revoltelor – şi i-a arestat aproape pe toţi. Legislaţia din Kazahstan permite doar manifestaţiile autorizate.

Nazarbaev, care a demisionat marţi, are încă atribuţii importante ca şef al Consiliului de Securitate. El a discutat joi la telefon, alături de Tokaev, cu preşedintele rus Vladimir Putin.