Proteste SUA: Valul de furie anti-rasism continuă la 8 zile de la moartea lui Floyd. Pentagonul a trimis 1.600 de soldaţi pe străzi

Protestatarii din SUA au ieşit pentru a opta noapte consecutivă pe străzile orașelor americane, pentru a se revolta împotriva rasismului, după moartea lui George Floyd. Pentagonul a deplasat aproximativ 1.600 de soldaţi ai armatei americane în regiunea capitalei federale. 

RomaniaTV.net
03 iun. 2020, 05:31
Proteste SUA: Valul de furie anti-rasism continuă la 8 zile de la moartea lui Floyd. Pentagonul a trimis 1.600 de soldaţi pe străzi

Marșuri și manifestații au avut loc și în Los Angeles, Philadelphia, Atlanta și Seattle. În Washington, protestele au avut loc în apropierea parcului unde demonstranții au fost înlăturați luni de poliție pentru ca Trump să poată merge de la Casa Albă la o biserică istorică.

Deși până acum manifestațiile au fost în general liniștite în timpul zilei, la căderea nopții grupuri de protestatari au recurs la revolte violente, vandalism, incendieri și devalizări de magazine.

Citeşte şi: Proteste de amploare pe străzile Parisului. Manifestanţii reclamă brutalitatea poliţiştilor împotriva persoanelor de culoare VIDEO

Multimea agresivă a scandat marţi în faţa Capitoliului „tăcerea este violență” și „fără justiție nu va fi pace” în fața forțelor de ordine, chiar înainte de ora de la care a fost impusă interdicția de circulație. Protestatarii au rămas însă în zonă în ciuda interdicției și a amenințărilor lui Trump că va folosi Garda Națională și chiar armata pentru încălcarea legii.

În New York, mii de persoane au ignorat și ele faptul că de la ora opt seara a fost impusă interdicția de a ieși din case și au mărșăluit supravegheate de elicopterele poliției. Pe Bulevardul Hollywood din Los Angeles sute de persoane au mărșăluit, iar unii s-au dus la sediul poliției pentru a-i îmbrățișa pe polițiști sau pentru a da mâna cu ei. 

Washingtonul, unde peste 300 de protestatari au fost arestaţi luni seară, „a fost aseară cel mai sigur loc de pe planetă”, a scris pe Twitter preşedintele Trump, care şi-a asumat rolul de preşedinte „al legii şi ordinii”.

Pentagonul a deplasat aproximativ 1.600 de soldaţi ai armatei americane în regiunea capitalei federale. 

Citeşte şi: Proteste SUA: peste 700 de arestări la New York GALERIE FOTO

„Elemente active la datorie sunt postate în baze militare în Regiunea Naţională a Capitolului, dar nu se află în Washington, D.C.”, a declarat Jonathan Rath Hoffman, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Acesta a spus că trupele se află în „stare de alertă ridicată”, dar „nu participă la sprijinirea apărării în operaţiunile autorităţilor civile”. Hoffman a mai precizat că trupele includ membri ai poliţiei militare şi militari cu calificare în domeniul ingineriei, precum şi un batalion de infanterie.

Înalţi oficiali din domeniul apărării au anunţat luni deplasarea unor unităţi militare în regiunea Washington. Numărul soldaţilor scoşi pe străzile din SUA a fost acelaşi cu al celor aflaţi în Irak, Afganistan şi Siria.