Proteste violente împotriva restricţiilor, în Bulgaria. Mai multe persoane au fost rănite, după ce au încercat să pătrundă în sediul Parlamentului

Mii de oameni au protestat, miercuri, în faţa Parlamentului Bulgariei, din cauza restricţiilor şi a certificatului COVID-19. Au avut loc confruntări violente între protestatari şi forţele de ordine. Mai multe persoane au fost rănite, după ce au încercat să intre în sediul Parlamentului.

12 ian. 2022, 16:52
Proteste violente împotriva restricţiilor, în Bulgaria. Mai multe persoane au fost rănite, după ce au încercat să pătrundă în sediul Parlamentului

Proteste violente împotriva restricţiilor, în Bulgaria. Aproape 10.000 de persoane au protestat, miercuri, faţă de restricţiile impuse de autorităţi pentru limitarea numărului de infectări COVID.

Proteste violente împotriva restricţiilor, în Bulgaria

Protestul la care au participat mii de oameni a fost organizat de formaţiunea de extremă-dreapta Vazrajdane (Renaşterea), informează site-ul Novinite.com, potrivit Mediafax.

Oamenii nu sunt de acord cu decizia autorităţilor de a permite accesul în instituţii doar pe baza certificatului COVID.

”Scopul manifestaţiei este ridicarea restricţiilor şi, în primul rând, a certificatului verde, neconsttuţional”, a declarat înaintea manifestaţiei liderul Vîzrajdane, Kostadin Kostadinov.

Au avut loc confruntări violente între protestatari şi forţele de ordine, după ce un grup de manifestanţi au încercat să pătrundă în sediul Parlamentului. Mai multe persoane au fost rănite, iar un protestatar care avea asupra sa un pistol cu aer comprimat a fost reţinut.

Ministerul bulgar de Interne a anunţat că patru agenţi ai forţelor de ordine au fost răniţi în operaţiunea de dispersare a protestatarilor.

După protestul de la Parlament, manifestanţii s-au deplasat la sediul Ministerului Sănătăţii, situat în apropiere.

Bulgaria, care înregstrează un nou val al epidemiei, este cel mai puţin vaccinat stat dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE). Numai o treime din populaţia bulgară a fost vaccinată complet împotriva covid-19.

Premierul bulgar Kiril Petkov, care se află în carantină acasă, în urma unui contact cu o persoană infectată cu noul coronavirus, a îndemnat la calm şi a invitat reprezentanţi ai protestatarilor, vineri, la Guvern, pentru a discuta despre revendicările acestora.

Citeşte şi Pagube de peste 200 milioane de dolari, într-o săptămână de revolte. Peste 1.300 de afaceri au fost afectate de protestele din Kazahstan

Val de proteste în Europa din cauza noilor restricţii

Reamintim că proteste masive au avut loc sâmbătă, 8 ianuarie, în mai multe oraşe din Europa. Zeci de mii de oameni au cerut anularea restricţiilor.

În mai multe oraşe din Germania oamenii au ieşit în stradă, după ce Guvernul de la Berlin a înăsprit restricţiile. Potrivit noilor măsuri impuse de autorităţi, doar persoanele care s-au vaccinat cu doza booster vor putea merge la restaurant fără un test negativ de COVID-19.

Cel mai mare protest a avut loc la Hamburg, cu o participare de circa 16.000 de persoane, potrivit poliţiei. Organizaţii se aşteptau la o prezenţă de 11.000 de oameni la protest, organizat sub sloganul „Ajunge! Jos mâinile de pe copiii noştri!”.

Organizatorii au făcut apel la participanţi să poarte măşti şi să păstreze distanţa fizică, în conformitate cu normele impuse, însă mulţi nu au respectat această cerinţă, notează dpa.

Un participant a purtat Steaua lui David cu inscripţia „nevaccinat”, a anunţat poliţia pe Twitter, adăugând că forţele de ordine au deschis o anchetă pentru incitare.

De asemenea, perioada de carantinare pentru cei infectați se reduce de la 14 la 10 zile, cu posibilitatea de a ieși în cea de-a șaptea zi de izolare dacă testul este negativ. O altă regulă este ca persoanele care au făcut boosterul să fie scutite de carantină după contactul cu o persoană infectată.

La Magdeburg, mii de oameni au mărşăluit prin tot oraşul timp de câteva ore bune, blocând temporar liniile de tramvai şi circulaţia.

La Berlin, protestatarii au format un convoi de maşini şi biciclete. Poliţia a numărat mai bine de 100 de vehicule, 70 de biciclete şi circa 200 de persoane.

Tot sâmbătă au avut loc şi contrademonstraţii. Circa 2.500 de oameni s-au adunat în oraşul Minden (vest) pentru a-şi exprima opoziţia faţă de ”adepţii gândirii laterale”, un grup care şi-a asumat un rol de conducere în organizarea protestelor împotriva politicilor guvernamentale.

Mişcarea Querdenken (gândirea laterală) include sceptici cu privire la coronavirus, activişti de extrema dreaptă şi antivaccinişti. În Efurt, circa 1.000 de oameni s-au adunat pentru a-şi manifesta susţinerea faţă de democraţie şi de măsurile antiepidemice, potrivit poliţiei şi organizatorilor.

Proteste masive au fost şi în Austria. Circa 40.000 de oameni au protestat sâmbătă la Viena, capitala Austriei, împotriva măsurilor guvernamentale de combatere a pandemiei de coronavirus, inclusiv obligativitatea vaccinării pentru populaţie, transmite dpa.

Potrivit poliţiei, demonstraţia a fost în mare parte paşnică. Totuşi, forţele de ordine au oprit marşul pentru o scurtă perioadă de timp, după ce câţiva demonstranţi au încercat să forţeze cordonul poliţiei, unii dintre ei fiind arestaţi.

Mii de persoane au protestat sâmbătă şi în Franţa. La Paris forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a-i linişti pe protestatari, scrie Le Parisien.

La Paris, protestatarii au ripostat adoptând formulările sale, scandând „Vă vom enerva”. Alţii purtau pancarte pe care scria „Nu permisului de vaccinare”, o referire la iniţiativa legislativă a lui Macron de a cere dovada vaccinării pentru a intra în locuri precum cafenele, baruri şi muzee.

Citeşte şi Haos la Melbourne, după zvonul că Novak Djokovic a fost arestat. Poliţia a folosit spray-uri cu piper împotriva susţinătorilor sârbului, care s-au adunat să protesteze VIDEO


loading...
Partenerii noștri