Proteste violente în Franța. 2,3 milioane de persoane au manifestat de 1 Mai, mai bine de jumătate de milion de oameni au ieșit în stradă la Paris. Un polițist a fost incendiat cu un cocteil Molotov

Circa 2,3 milioane de francezi, din care peste 500.000 doar în Paris, au protestat de 1 mai în Franța față de reforma pensiilor din această țară. Protestele au devenit violente la Paris și Nantes. Un polițist a fost grav rănit în Paris, după ce asupra lui s-a aruncat cu un cocktail Molotov. De asemenea, protestatarii din Strasbourg au ars un manechin cu chipul președintelui Emmanuel Macron.

01 mai 2023, 21:02
Proteste violente în Franța. 2,3 milioane de persoane au manifestat de 1 Mai, mai bine de jumătate de milion de oameni au ieșit în stradă la Paris. Un polițist a fost incendiat cu un cocteil Molotov

Cel puţin 180 de arestări au avut loc în întreaga ţară, până la ora locală 17.00, a anunţat Ministerul francez de Interne. Peste 50 de persoane au fost reţinute doar la Paris, unde un poliţist a fost rănit în timpul demonstraţiilor de 1 mai, după ce asupra lui s-a aruncat cu un cocktail Molotov. Echipamentul i-a luat foc.

Citește și: Revoltă în Franța: imagini apocaliptice. Jandarmi bătuți de protestatari, Macron umilit de cetățeni: „Vei cădea, într-o zi!” (VIDEO)

Marşul de la Paris a fost marcat de aruncări de proiectile, tiruri de mortier şi de gaze lacrimogene. Statuia din Place de la République, de unde a pornit marşul în capitală, a fost ”îmbrăcată” cu o vestă pe care se putea citi ”Macron, demisia”.

Un jandarm a fost transportat la spital la Nantes, iar patru manifestanţi au fost răniţi în Prefectura  Loire-Atlantique.

Confruntări între manifestanţi violenţi şi poliţie au avut loc la Nantes, unde au manifestat 17.500 de persoane potrivit poliţiei – 80.000 potrivit CGT.

Citește și: Proteste masive în Franţa după ce moţiunea de cenzură a picat la limită VIDEO

La Lyon, forţele de ordine au efectuat, până la ora locală 16.30 (17.30, ora României), 40 de arestări, iar la Nantes 22, potrivit prefecturilor locale. În faţa coloanei sindicatelor s-a format o coloană de 2.000 de persoane, inclusiv 1.000 de activişti ”black bloc”, potrivit prefecturii.

Poliţia a avertizat că ”un grup violent comite distrugeri la prefectură” şi a îndemnat ”să nu se rămână în sector”, anunță news.ro.

Doi poliţişti au fost la Grenoble, în confruntări în Parcul Paul Mistral.