Proteste violente la Atena. Luni se discută la Bruxelles împrumutul salvator pentru Grecia

Proteste violente la Atena. Mii de oameni au ieşit duminică pe străzi, ca să conteste măsurile de austeritate anunţate de guvern, la cererea UE şi FMI. Demonstranţii s-au bătut cu poliţia şi au lasat în urmă un adevărat prăpăd. Violenţele au loc într-un moment extrem de delicat pentru Grecia. Luni, miniştrii de finanţe din zona euro se reunesc la Bruxelles pentru a discuta despre un nou împrumut de care Atena are nevoie.

RomaniaTV.net
20 feb. 2012, 08:57
Proteste violente la Atena. Luni se discută la Bruxelles împrumutul salvator pentru Grecia

Mii de oameni s-au adunat duminică în faţa parlamentului elen. Nervoasă, mulţimea a atacat forţele de ordine cu pietre şi gunoaie, iar poliţiştii au ripostat cu gaze lacrimogene

Pe fondul acestor tensiuni, premierul elen Lucas Papademos a plecat la Bruxelles, ca să se întâlnească cu miniştrii de finanţe din zona euro. Ei vor discuta luni despre acordarea unui nou împrumut de 130 de miliarde de euro pentru Grecia – bani de care Republica elenă are neaparată nevoie pentru a evita falimentul, potrivit Reuters.

Analiştii se aşteaptă ca ajutorul financiar să fie aprobat de către demnitarii Uniunii Europene. El va fi însă însoţit de o serie de condiţii extrem de dure care ar putea scoate din nou oamenii în stradă.

Printre măsurile controversate se numără eliminarea a mii de slujbe din sectorul de stat, reducerea salariului minim pe economie, liberalizarea pieţei muncii, dar şi alte tăieri bugetare.

În plus, toate aceste sacrificii s-ar putea dovedi inutile deoarece, noul împrumut nu va rezolva problemele economice ale ţării. Potrivit analiştilor, banii vor ajuta la restructurarea datoriei externe, astfel încât să fie sustenabilă pentru moment. Redresarea economică va dura însă, cel puţin 10 ani.