PROTESTE VIOLENTE la Atena: Manifestanţii au atacat poliţiştii cu cocteiluri Molotov VIDEO

Proteste violente în Grecia. Manifestanţii au atacat, miercuri, forţele de ordine cu pietre şi sticle incendiare. Poliţiştii au răspuns cu gaze lacrimogene, informează România TV. Demonstraţiile au loc în aceeaşi zi cu greva generală. Este primul protest de amploare de la instalarea Guvernului de coaliţie care s-a angajat să introducă noi măsuri de austeritate. 

RomaniaTV.net
26 sept. 2012, 06:26

Update 15:05: Peste 30.000 de greci protestează în Atena şi în Salonic. Aproape 5.000 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a asigura ordinea pe parcursul manifestaţiilor. Zeci de zboruri au fost anulate, după ce controlorii de trafic au încetat lucrul timp de trei ore. Accesul pe Acropole a fost interzis din cauza protestelor, spre dezamăgirea turiştilor, dar pentru siguranţa lor.

UPDATE 14:40: Primele incidente violente au fost semnalate miercuri după-amiază, în Atena. Unii manifestanţi, mai violenţi, operând în grupuri mici, au aruncat cu cocteiluri Molotov înspre poliţişti, care au ripostat cu grenade şi gaze lacrimogene.

Greva va dura 24 de ore şi va afecta aproape toate domeniile de activitate. Şcolile vor fi închise, birourile administraţiei publice îşi vor suspenda programul, iar spitalele vor funcţiona la cote de avarie. Mijloacele de transport în comun vor fi şi ele oprite sau vor circula foarte rar. În plus, controlorii de trafic aerian au anunţat o grevă de trei ore, care va da peste caP cursele aviatice. Sindicatele au pregătit şi marşuri de amploare în centrul Atenei şi la Salonic.

Greva de astăzi are loc după mai multe zile de proteste sporadice organizate de diferite grupuri sociale. Luni, jurnaliştii eleni au ieşit în stradă, ca să conteste măsurile de austeritate.

Angajaţii din mass-media sunt supuşi unui masacru care le ameninţă abilitatea de a munci cu demnitate şi de a acţiona cu gândul la rolul lor social.” Dimitris Timis, preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor Eleni

Şi săptămâna trecută, profesori, medici, muncitori din transportul public şi din administraţiile financiare au mărşăluit pe străzi la Atena, nemulţumiţi de tăierile bugetare.

„Nu mai suportăm, am ajuns la limită! Cineva trebuie să pună piciorul în prag odată pentru totdeauna! Distrugerea poporului grec trebuie să înceteze! „

Oamenii contestă un nou pachet de austeritate pe care Guvernul elen îl negociază cu creditorii externi. Acesta prevede încă o tranşă de reduceri bugetare în valoare de aproape 12 miliarde de euro.

Este primul protest de amploare de la instalarea guvernului de coaliţie condus de premierul conservator Antonis Samaras. Acesta s-a angajat să facă economii bugetare de 11,5 miliarde de euro, pentru a continua negocierile cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional