Proteste violente la Erevan: Drapelul Ungariei arde în faţa Consulatului ungar

Sute de armeni au manifestat, sâmbătă, în faţa consulatului ungar din Erevan, incendiind un drapel al Ungariei pentru a protesta faţă de decizia Budapestei de a-l extrăda în Azerbaidjan pe un militar care a ucis un armean.

RomaniaTV.net
01 sept. 2012, 13:45
Proteste violente la Erevan: Drapelul Ungariei arde în faţa Consulatului ungar

Protestatarii au aruncat cu ouă şi roşii spre clădirea consulatului, acuzând Ungaria că a încheiat cu Azerbaidjanul – inamic al Armeniei – un acord prin care profită de resursele energetice, scrie Mediafax.

„Ungurii şi-au vândut onoarea şi conştiinţele Azerbaidjanului precum o prostituată”, a strigat un manifestant, Armen Makarcian.

Armenia a anunţat vineri suspendarea relaţiilor diplomatice cu Ungaria, preşedintele Serge Sarkisian acuzând Budapesta că a comis „o eroare gravă”.

Preşedintele SUA, Barack Obama, s-a declarat „foarte preocupat” de decizia Azerbaidjanului de graţiere a unui militar care a ucis un armean. Condamnat la închisoare pe viaţă pentru uciderea unui ofiţer armean la Budapesta, în 2004, Ramil Safarov, 35 de ani, a fost transferat vineri din Ungaria în Azerbaidjan, fiind graţiat de preşedintele azer Ilham Aliev.

În 2004, Safarov l-a decapitat pe ofiţerul armean Gurgen Margarian, în timp ce victima dormea, într-o şcoală militară din Budapesta creată de NATO.

„Ministerul Justiţiei din Azerbaidjan a informat autorităţile ungare că pedeapsa în cazul lui Ramil Sahib Safarov nu va fi modificată, urmând să continue să fie executată în Azerbaidjan”, precizează Guvernul ungar.

Sute de armeni manifestau, sâmbătă, în faţa consulatului ungar din Erevan.