Protestele de la Bucureşti, în presa străină

Mii de români au înfruntat frigul şi zăpada duminică seara la Bucureşti şi în mai multe mari oraşe din ţară pentru a-şi exprima sprijinul pentru şefa parchetului anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a protesta împotriva intenţiei guvernului de centru stânga de a o destitui pe aceasta şi pentru a cere demisia ministrului justiţiei, relatează agenţiile de presă Reuters şi AFP.

RomaniaTV.net
26 feb. 2018, 05:49
Protestele de la Bucureşti, în presa străină

Ministrul justiţiei Tudorel Toader a cerut joi revocarea Laurei Codruţa Kovesi, acuzându-o de „exces de autoritate”, scrie Reuters, în timp ce AFP notează că Tudorel Toader a emis joi o „procedură de revocare” pentru doamna Kovesi, acuzând-o de „încălcarea” Constituţiei şi de „deteriorarea imaginii” ţării în străinătate.

În capitala Bucureşti, 4.000 de oameni s-au adunat în faţa sediului guvernului, în pofida ninsorii, şi alte mii au manifestat în mai multe alte oraşe, consemnează Reuters.

„DNA trebuie să continue să-şi facă treaba, în schimb ministrul justiţiei trebuie să plece”, a declarat pentru AFP un informatician din Bucureşti, Şerban Alexe.

Începând cu 2013, Kovesi conduce o agenţie anti-corupţie numită DNA, care anchetează deputaţi, miniştri şi alţi înalţi oficiali şi care a dezvăluit conflicte de interese, fraude şi abuz de putere într-una dintre cele mai corupte ţări din Europa, comentează agenţia britanică de presă, adăugând că zeci de înalţi oficiali au fost aduşi în faţa justiţiei.

Magistrata în vârstă de 44 de ani, una dintre cele mai populare personalităţi din ţară, a devenit ”oaia neagră” a unei părţi din clasa politică din cauza numeroaselor anchete efectuate de DNA împotriva unor aleşi locali şi naţionali, comentează la rândul său şi AFP.

Mai mult de 87.000 de persoane au semnat o petiţie online care solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu o revoce pe doamna Kovesi, consemnează aceeaşi agenţie de presă. „Vă îndemnăm să vă poziţionaţi de partea justiţiei şi nu de partea celor care se simt ameninţaţi de lupta împotriva corupţiei”, au scris autorii acestei petiţii.

Preşedintele român, Klaus Iohannis, care are ultimul cuvânt în ceea ce priveşte destituirea procurorilor, s-a exprimat în sprijinul lui Kovesi şi l-a acuzat pe Toader că nu a furnizat suficiente motive pentru demiterea procurorului anticorupţie, notează Reuters, care aminteşte că atunci când social-democraţii aflaţi la putere au încercat cu un an în urmă să depenalizeze prin decret mai multe infracţiuni de corupţie, sute de mii de oameni au ieşit în stradă, organizând cele mai mari demonstraţii din România de zeci de ani.

De la revenirea la putere în decembrie 2016, social-democraţii, dintre care mai mulţi aleşi sunt vizaţi de justiţie, au încercat să relaxeze legislaţia anticorupţie, declanşând un val de contestare fără precedent de la căderea regimului comunist la sfârşitul anului 1989, scrie AFP despre aceleaşi evenimente.