PSD a atacat în instanţă HG care restrânge participarea la mitinguri la cel mult 500 de persoane

Social-democrații susțin că Guvernul a permis organizarea unor evenimente cu până la 75.000 de persoane, cu condiția ca acestea să fie vaccinate, însă a limitat la 500 numărul participanților la mitinguri de protest sau alte demonstrații în aer liber.

03 aug. 2021, 14:03
PSD a atacat în instanţă HG care restrânge participarea la mitinguri la cel mult 500 de persoane

PSD a atacat în instanță Hotărârea de Guvern care restrânge participarea la mitinguri la cel mult 500 de persoane.

„PSD a depus, luni, la Curtea de Apel București o cerere în anulare împotriva prevederilor din Hotărârile de Guvern nr. 730/2021 și nr. 795/2021, prin care numărul participanților la mitingurile de protest sau orice alte demonstrații în aer liber este restrâns la 100, respectiv 500 de persoane”, se arată într-un comunicat de presă al PSD.

Citeşte şi: Gabriela Firea, noi acuzaţii la adresa primarului general: „Nimic nu se face în Bucureşti. NIMICușor Dan stă cu teancurile de documente pe birou luni întregi”

În cererea PSD se menționează faptul că, „dacă situația epidemiologică concretă permite relaxarea, organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale cu participarea a cel mult 75.000 de spectatori, cu purtarea măștii de protecție, este disproporționată limitarea organizării de mitinguri și demonstrații cu un număr de participanți de maximum 500 de persoane”. Astfel, printre măsurile necesare prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, Guvernul României „include și restricții destinate celor care i-ar contesta activitatea politică.”, se menţionează în comunicat.

„Faptul că, spre deosebire de mitinguri și demonstrații, în cazul evenimentelor culturale participarea este condiționată de vaccinare sau test PCR nu justifică restrângerea dreptului la întrunire, atâta timp cât, conform informațiilor oficiale, nu există date științifice cu privire la transmiterea/netransmiterea virusului de către persoanele vaccinate. În acest sens, chiar pe site-ul oficial al Guvernului României – vaccinare-covid.gov.ro – se menționează că „datele despre măsura în care o persoană vaccinată mai poate transmite virusul urmează a fi generate, colectate și analizate în perioada următoare”.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Mihai Tudose ironizează Guvernul pentru cum a gestionat criza accidentului de tren de la Feteşti. „Cineva ne-a servit la Guvern o mâncare din resturi, din gunoaie, de toţi looserii”

În afară de argumentele de mai sus, în cererea în anulare depusă de PSD se face referire și la o serie de vicii de formă ale celor două hotărâri de guvern, cum ar fi lipsa unei evaluări de impact a măsurilor propuse, lipsa studiilor și analizelor științifice cu privire la efectele sociale și politice sau absența unei motivări detaliate care să respecte normele de tehnică legislativă”, a mai transmis PSD în comunicat.


loading...
Partenerii noștri