PSD a cerut revocarea lui Valeriu Zgonea de la şefia Camerei Deputaţilor

PSD a cerut în Parlament revocarea lui Valeriu Zgonea de la şefia Camerei Deputaţilor, informează România TV.

03 mai 2016, 12:25
PSD a cerut revocarea lui Valeriu Zgonea de la şefia Camerei Deputaţilor

UPDATE 15.47 Deputații PSD au decis, marți, în unanimitate, prezentarea la Biroul permanent a solicitării de revocare a lui Valeriu Zgonea de la șefia Camerei Deputaților, a anunțat liderul acestora Marian Neacșu.

„Grupul a decis în unanimitate prezentarea la Biroul permanent a solicitării privind revocarea din funcția de președinte al Camerei Deputaților a dlui Valeriu Zgonea”, a spus Marian Neacșu, citat de Agerpres.

El a arătat că nu s-a discutat și despre un posibil înlocuitor.

„Trebuie să avem o decizie politică în BPN (al PSD — n.r.)„, a adăugat el.

Potrivit acestuia, „un singur argument este cât se poate de evident” în privința lui Valeriu Zgonea: „nu mai este membru al PSD”.

Întrebat dacă s-a discutat despre nominalizarea lui Victor Ponta la funcția de președinte al Camerei Deputaților, Neacșu a spus: „Nu am discutat despre aceste lucruri. Recunosc, în calitate de conducător al lucrărilor din Cameră, am încercat să obțin un punct de vedere de la dl Ponta. Nu mi l-a dat”.

Liderul deputaților PSD îl susține pe Victor Ponta ca succesor al lui Zgonea și nu crede că absenteismul acestuia sau dosarul sunt impedimente în această privință.

„Da, eu personal îl susțin. Cu ocazia asta are posiblitatea să își îmbogățească palmaresul de prezență. Dl Ponta este parlamentar de trei sau chiar patru mandate, a fost secretar al Camerei Deputaților o bună perioadă de vreme. Cred că a fost „updatat” la schimbările regulamentare. Nu cred că asta va fi o problemă”, a motivat Neacșu.

 

Preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi revocat din funcţie prin votul deputaţilor, la cererea grupului parlamentar care l-a ales, potrivit Regulamentului Camerei Deputaţilor.

Regulamentul Camerei Deputaţilor

Art. 25. – Preşedintele Camerei Deputaţilor şi orice alt membru al Biroului permanent pot fi revocaţi înainte de expirarea mandatului, cu votul majorităţii deputaţilor. Votul este secret şi se exprimă prin buletine de vot în cazul preşedintelui Camerei Deputaţilor şi prin bile în cazul celorlalţi membri ai Biroului permanent. Propunerea de revocare se face în scris şi este însoţită de semnăturile iniţiatorilor.

Art. 26. – (1)*) Revocarea din funcţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor poate fi propusă, când se schimbă majoritatea politică din Camera Deputaţilor, de către majoritatea deputaţilor.

(2)*) Revocarea din funcţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor poate fi propusă şi la cererea a minimum o treime din numărul total al deputaţilor, în una dintre următoarele situaţii:

a) încalcă prevederile Constituţiei României;
b) încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Camerei Deputaţilor sau ale Regulamentului şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

(3) Revocarea preşedintelui Camerei Deputaţilor poate fi cerută de grupul parlamentar care l-a propus.

(4)*) Propunerea de revocare se depune la Biroul permanent, care verifică, din punct de vedere formal, îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (1), (2), (3) şi (7), după caz, urmând ca acesta să introducă în proiectul ordinii de zi a următoarei şedinţe de plen propunerea de revocare. Dezbaterea asupra propunerii de revocare se va realiza cu respectarea prevederilor art. 227. Dezbaterea se realizează pe baza unui aviz consultativ al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, în legătură cu situaţiile prevăzute la alin. (2) lit. a) şi b).

(5) Preşedintele Camerei Deputaţilor căruia i s-a cerut revocarea nu poate conduce şedinţa Biroului permanent sau cea a plenului în care se discută revocarea sa. El va fi înlocuit prin votul Biroului permanent de unul dintre vicepreşedinţi.

(6) Dacă propunerea de revocare este aprobată de plenul Camerei, se organizează alegerea unui nou preşedinte, în conformitate cu prevederile art. 21.

Citeşte şi: Valeriu Zgonea, despre Victor Ponta: E dreptul fiecărui deputat de a accede la funcţia de preşedinte al Camerei