PSD a hotărât să-l susţină pe Nicolae Ciucă ca primă propunere de premier în sistemul rotativ cu PNL

PSD a votat, luni, în şedinţa Consiliului Naţional, că primul premier va fi de la Partidul Naţional LIberal, astfel că, în condiţiile în care propunerea liberalilor a fost Nicolae Ciucă, acesta va fi numele cu care cele trei partide din noua coaliţie, PNL-PSD-UDMR vor merge la Cotroceni.

22 nov. 2021, 11:04
PSD a hotărât să-l susţină pe Nicolae Ciucă ca primă propunere de premier în sistemul rotativ cu PNL

Consiliul Politic Naţional al Partidului Social Democrat a votat ca PNL să deţină funcţia de premier la prima rotaţie în cadrul Guvernului Guvernului PSD, PNL, UDMR, a anunţat purtătorul de cuvânt al social-democraţilor, Radu Oprea. Propunerea PNL pentru funcţia de premier este Nicolae Ciucă.

UPDATE: Radu Oprea a anunțat structura Guvernului votată în ședința PSD.

Cum va arăta Guvernul Ciucă, împărțirea pe ministere: Finanțele, Apărarea, Economia, Transporturile, Agricultura, Sănătatea, Munca, Cultura, Tineret și Familie și Secretariatul General al Guvernului merg la PSD.  Dezvoltarea, Mediul și Sportul rămân la UDMR.  Justiția, Internele, Externele, Fondurile Europene, Energia, Educația, Digitalizarea, IMM-urile și Turismul merg la PNL. 

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a explicat, în ședința Consiliului Politic Național, faptul că social-democrații au cedat funcția de premier către PNL pentru a se asigura că le revin ministerele cu ajutorul cărora vor pune în aplicare măsurile sociale din programul PSD.

Marcel Ciolacu: „Se termină o instabilitate politică creată de fosta guvernare de dreapta”

„Se termină o instabilitate politică creată de fosta guvernare de dreapta”, spune, luni dimineaţă, Marcel Ciolacu. El afirmă că liderii social-democraţi se vor întruni după consultările de la Cotroceni într-o altă şedinţă pentru a stabili titularii la ministere.

”Am facut acest sacrificiu de a ceda premierul, pentru ca am considerat ca in acest moment este mai important sa impunem pachetul social pentru a creste veniturile oamenilor ca sa treaca peste aceasta iarna.

Intrarea PSD in guvern reprezinta garantia ca alocatiile, pensiile si salariul minim vor creste in continuare.

De asemenea, este nevoie urgent de un guvern pentru a da salariile medicilor si sa sprijinim localitatile sa asigure incalzirea la iarna.”, a spus Marcel Ciolacu, în ședința PSD.

Liberalii vor valida propunerea ca Nicolae Ciucă să fie premierul Guvernului PNL-PSD-UDMR, în prima rotaţie liberalii preluând şefia Executivului până în 1 iulie 2023. Este aşteptată şi poziţia preşedintelui PNL, Florin Cîţu, privind negocierile din week-end, la care nu a participat, el afirmând că nu este de acord cu ceea ce s-a negociat şi că PNL ar trebui să păstreze Ministerul Finanţelor Publice, potrivit News.ro.

Discuţii sunt în partid şi în privinţa ministerelor care vor fi deţinute de PNL în noul Guvern. Lideri din teritoriu şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la negocierile duse de echipa PNL, căreia i se reproşează că a pierdut ministere importante, precum Dezvoltarea, Transporturile şi Finanţele.

Citeşte şi: Ludovic Orban, despre negocierile PNL cu PSD pentru Guvern: O bătaie de joc. PSD va avea premierul în timpul viitoarelor alegeri

În formula negociată până la acest moment, La Externe va rămâne Bogdan Aurescu, la Interne, Lucian Bode şi la Educaţie – Sorin Cîmpeanu, în timp ce Ministerul Energiei va fi condus tot de Virgil Popescu. Acestea sunt ministerele cerute de preşedintele Klaus Iohannis, pentru a rămâne la PNL.

La Justiţie va fi Cătălin Predoiu, însă a fost vehiculată şi Alina Gorghiu. La IMM şi Turism,  minister nou, a fost vehiculat Robert Sighiartău şi Florin Roman, la Digitalizare.

Ministerul Fondurilor Europene  ar putea fi preluat de Dan Vîlceanu, apropiatul lui Florin Cîţu, în urma ultimelor negocieri din partid, după ce au fost vehiculaţi pentru acest portofoliu şi Cristian Buşoi şi Marcel Boloş.

Citeşte şi: Rareş Bogdan pregăteşte o lovitură pentru angajaţii din poliţie, armată şi servicii. Liberalul cere plafonarea pensiilor şi creşterea vârstei de pensionare pentru aceste categorii


loading...