PSD cere lui premierului Nicolae Ciucă (PNL) revenirea la piața reglementată în energie

România ar putea reveni la piața reglementată în energie, susține Marcel Ciolacu, președintele PSD. Măsura ar urma să vizeze o perioadă limitată de timp.

18 oct. 2022, 15:11
PSD cere lui premierului Nicolae Ciucă (PNL) revenirea la piața reglementată în energie

Un mare scandal a provocat Ludovic Orban, premierul PNL, când a stabilit liberalizarea prețurilor din energie. Acum, Marcel Ciolacu, unul dintre liderii din coaliția de guvernare, promite că va propune revenirea de urgență la piața reglementată.

„Scopul acestei soluții este să se pună capăt tranzacțiilor speculative cu energie, iar operatorii serioși din acest sector să poată funcționa eficient în condiții comerciale predictibile.

Inițiativa PSD are loc în contextul în care mai multe companii din acest domeniu și-au manifestat deschiderea către o formulă de reglementare a pieței pe o durată determinată, care să asigure stabilitatea prețurilor de tranzacționare.

De asemenea, trebuie ținut cont și de faptul că reprezentanții Comisiei Europene intenționează să introducă un mecanism de plafonare a prețurilor la gaze naturale la nivelul întregii Uniuni. Încă de la începutul crizei energetice PSD a susținut că revenirea la o piață reglementată, pentru o durată limitată de timp, reprezintă calea cea mai sigură pentru combaterea speculei și protejarea cetățenilor și a economiei naționale”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Angajamentul PSD

 

O altă propunere a PSD, enunțată încă din luna ianuarie 2022, și care va fi reluată în cadrul Coaliției, este „utilizarea fondurilor europene disponibile pentru acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili”.

La începutul lunii, și Rareș Bogdan a vorbit despre scenariul potrivit căruia România ar putea reveni la piața reglementată în energie.

„(…) Trebuie să dăm drumul la reactoarele 3 si 4 de la Cernavodă, trebuie sa dam drumul la Iernut. Situatia Roamniei este mai buna decat a altor tari, daca se complica, in cel mai rau caz, trebuie sa trecem pentru 6 luni la o piata reglementată. La gaz nu avem probleme. Noi suntem producatori de gaz, avem depozitele de la Romgaz incarcate la 86%. Noi nu mai suntem la situația în care marea majoritate a industriei consumă 90% din gazul produs, pentru că majoritatea capacităților industriale s-au închis. Dependența noastră de Rusia este una foarte scăzută”, a transmis Rareș Bogdan, printre altele.