PSD discută în Consiliul Politic Naţional strategia privind alianţele pentru alegerile locale şi parlamentare

Liderii filialelor locale ale PSD și conducerea centrală a partidului au discutat, joi, în ședința Consiliul Politic Național (fostul CEX), despre avantajele și dezavantajele parafării de către partid a unor alianțe pentru alegerile parlamentare.

RomaniaTV.net
10 sept. 2020, 13:48
PSD discută în Consiliul Politic Naţional strategia privind alianţele pentru alegerile locale şi parlamentare

Tendinţa în PSD este să nu se meargă pe alianțe la parlamentare, au declarat surse social-democrate participante la ședință, pentru Stiripesurse.ro. „Dacă facem alianțele, trebuie să dăm câte un loc eligibil în fiecare județ și e prea mult”, au declarat sursele citate.

O idee avansată de Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național, a fost ca PSD să le ceară celor de la PPU-SL, care ar vrea alianță cu PSD la parlamentare, ca Neculai Onțanu și Cristian Popescu Piedone să facă non-combat în sectoarele 2 și 5, pentru a ajuta candidații PSD să câștige cele două primării. „Onțanu și Piedone ne fac probleme”, spun sursele citate. „Doar Băluță își câștigă sigur mandatul, restul, la bătaie”, au adăugat sursele din PSD, cu referire la Daniel Băluță, primarul PSD din sectorul 4.

O nemulțumire a mai multor lideri județeni a fost că partide precum ALDE, PPU-SL și Pro România, care ar vrea o alianță cu PSD la parlamentare, la alegerile locale „au avut toți o strategie împotriva noastră”.

„Ciolacu a spus că Tăriceanu e cel mai înțelegător. Totuși, e posibil cu ALDE să nu se meargă pe alianță, ci să vină ei pe listele noastre”, au relatat surse din PSD.

În ceea ce-i privește pe prim-vicepreședinții PSD, Gabriela Firea nu s-a poziționat ferm pro sau contra unei alianțe la parlamentare, iar Sorin Grindeanu a așteptat să audă părerile și la finalul ședinței a spus că înclină și el să nu fie alianțe.

Marcel Ciolacu nu a mai susținut cu aceeași tărie ideea unei alianțe, au mai declarat sursele citate.

Informal, la ședința PSD de joi s-a mai avansat o teorie: Dacă PSD le dă din start cu flit celorlalte partide, după alegerile locale acestea s-ar putea răzbuna și să facă alianțe anti-PSD în Consiliile Locale și Consiliile Județene.

Citeşte şi: Nicuşor Dan a aşteptat-o astăzi pe Firea la autobaza STB! A sunat-o şi i-a dat un SMS, ce i-a răspuns primarul?