PSD îi cere lui Iohannis să numească un nou şef al Statului Major după ce CAB a suspendat prelungirea mandatului lui Nicolae Ciucă

PSD îi cere preşedintelui Klaus Iohannis "să renunțe la încăpățânare" și să numească un nou șef al Statului Major. Reacţia PSD vine după ce judecătorii Curţii de Apel au dispus joi suspendarea decretului lui Klaus Iohannis de prelungire a mandatului de şef al Armatei, generalul Nicolae Ciucă. Decizia CAB nu este definitivă şi poate fi contestată în termen de cinci zile.

RomaniaTV.net
31 ian. 2019, 14:04
PSD îi cere lui Iohannis să numească un nou şef al Statului Major după ce CAB a suspendat prelungirea mandatului lui Nicolae Ciucă

„Iohannis nu înțelege nimic din obligațiile pe care le are față de Armata Română. Chiar în contextul întâlnirii pe care a avut-o cu secretarul general NATO, Iohannis a lăsat Armata Română fără șef de Stat Major! Este cea mai gravă vulnerabilizare a Armatei Române de după căderea regimului comunist și pentru prima oară când o armată din cadrul NATO rămâne fără comandant militar! Chiar dacă decizia Curții de Apel nu este definitivă, Armata Română nu poate rămâne în incertitudine și nu poate fi subiect de dispute politice! Iohannis trebuie să renunțe la încăpățânare și să numească un nou șef al Statului Major!””, este mesajul postat de PSD pe pagina de Facebook.

Curtea de Apel Bucureşti a admis joi o cerere depusă de Ministerul Apărării Naţionale (MApN) prin care se solicită suspendarea decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis prin care a fost prelungit mandatul şefului Statului Major al Apărării (SMAp), generalul Nicolae Ciucă.

„Respinge cererea de repunere pe rol ca nefondată. Respinge excepţia inadmisibilităţii cererii de suspendare, excepţia lipsei calităţii procesual active a reclamantului şi excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Administraţia Prezidenţială ca nefondate. Ia act de renunţarea reclamantului la judecata capătului de cerere privind anularea Decretului nr. 1131/2018. Admite cererea în parte. Dispune suspendarea executării Decretului nr. 1131/2018 până la pronunţarea instanţei de fond. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. În cazul declarării, cererea de recurs se va depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţarea hotărârii se face prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în minuta ședinței.

Pe 28 decembrie 2018, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a semnat decretul prin care îi prelungeşte mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea SMAp. Tot atunci, Iohannis preciza că nu a fost aprobată propunerea făcută de ministrul Apărării, Gabriel Leş, privind numirea generalului Dumitru Scarlat la şefia Statului Major al Apărării.