PSD insistă cu creşterea diferenţiată a veniturilor pensionarilor: Este echitabil şi nu contravine Constituţiei

PSD vine cu noi precizări legate de propunerea privind creșterea diferenţiată a veniturilor pensionarilor în anul 2023.

17 nov. 2022, 14:45
PSD insistă cu creşterea diferenţiată a veniturilor pensionarilor: Este echitabil şi nu contravine Constituţiei

Social-democraţii vin cu precizări, în contextul în care „unii lideri politici care s-au exprimat public pe subiectul pensiilor nu au înţeles propunerea PSD”.

 

Liderii social-democraţi au transmis că susţin majorarea pensiilor, dar în mod diferenţiat

„1) PSD este de acord cu o creștere de până la 15% a sumelor alocate în total, în 2023, pentru pensionari. Însă distribuirea acestor bani suplimentari trebuie să se facă diferențiat, astfel încât cei cu venituri mici să beneficieze de creșteri mai mari, întrucât aceștia sunt afectați mai puternic de creșterea prețurilor.

Citeşte şi: Social-democraţii şi liberalii, din nou în impas pe tema creşterii pensiilor. Ciolacu: „Nu vom accepta 15% la toată lumea”/PNL: „Avem două variante, ambele cu 15%”

2) Propunerea PSD de a crește diferențiat veniturile pensionarilor nu contravine Constituției, pentru că nu implică majorări diferite ale punctului de pensie. Nu trebuie confundată creșterea punctului de pensie cu creșterea veniturilor pensionarilor! Creșterea diferențiată a VENITURILOR se realizează prin măsuri de sprijin acordate DOAR pensionarilor cu venituri mici, ÎN PLUS față majorarea punctului de pensie cu un PROCENT EGAL pentru toți pensionarii.

3) În actualul context economic, o majorare nediferențiată a veniturilor pensionarilor ar fi profund inechitabilă. PSD nu poate fi de acord ca la o pensie specială de 18.000 de lei să se acorde o sumă suplimentară de 2.700 de lei, adică de 10 ori mai mare decât la o pensie medie de 1.800 de lei, unde creșterea ar fi de doar 270 de lei.

Citeşte şi: Marius Budăi confirmă că pensiile nu se majorează pentru toţi la fel. Cine sunt românii care primesc mai mulţi bani pe card de la 1 ianuarie

4) Decidenții trebuie să țină cont că inflația se resimte mai puternic la pensionarii cu venituri mici, în cazul cărora alimentele și medicamentele au o pondere mai mare în totalul cheltuielilor. Așadar, în perioade de criză economică, pe lângă principiul contributivității, conform căruia fiecare primește după cum a contribuit, trebuie să ținem cont și de principiul solidarității, care prevede ca cei vulnerabili să fie sprijiniți mai mult”, au transmis social-democraţii într-un comunicat de presă.