PSD, replică dură pentru preşedintele USR: „Cătălin Rangă Drulă nu a reuşit să aprobe bugetul Metrorex anul trecut”

Cătălin Drulă, noul preşedinte al USR şi fostul ministru al Transporturilor în guvernul Cîţu, a atacat dur PSD, marţi, pe tema subvenţiei acordate de guvern Metrorex, care spune că este de aproape trei ori mai mare decât în 2016.

03 aug. 2022, 15:42
PSD, replică dură pentru preşedintele USR: „Cătălin Rangă Drulă nu a reuşit să aprobe bugetul Metrorex anul trecut”

PSD, partid aflat la guvernare, din care face parte actualul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, nu a întârziat şi a oferit miercuri, pe pagina de Facebook a partidului, o replică pe măsura acuzelor lui Drulă.

„USR, stai și numără până la 10, înainte să mai deschizi gura! (știm că sunteți obișnuiți până la 9… procente)

Deoarece aveți probleme de memorie, vă reamintim istoria echipei voastre de „competenți”, condusă de Cătălin „Rangă” Drulă, care NU a reușit să aprobe, anul trecut, bugetul Metrorex!

O echipă de „specialiști” care a îngropat și mai mult Metrorex în datorii, neplătind, în 2021, facturile de mentenanță ale companiei!

Dacă tăceați… căci în istorie tot cu „filosofia răngii” ați rămas și tot voi cu minciuni acum insistați!”, scrie PSD pe Facebook.

Anterior, Cătălin Drulă îi ceruse demisia lui Sorin Grindeanu de la Ministerul Transporturilor, acuzându-l de incompetenţă.

„Grindeanu tocmai dă zilele astea un recital de guvernare pesedistă: incompetență, tupeu, combinații. Și bucureștenii suferă și se înghesuie la metrou din cauza lui.

Ultima piatră aruncată în baltă e despre subvenția metroului bucureștean. Problema reală e cât de mare a ajuns subvenția din cauza creșterilor necontrolate de salarii și a angajărilor făcute de PSD și PNL la metrou.

Dacă în 2016 subvenția anuală era de 315 milioane lei, a ajuns în bugetul pe 2022 al lui Grindeanu la 818 milioane. Iar peste câteva zile la rectificare vor mai adaugă sute de milioane (Metrorex a cerut +700 de milioane).

Cum s-a ajuns aici?

Citeşte şi: Virgil Popescu, veste bună pentru români: „Momentan nu avem de ce să scădem consumul cu 15%. Avem rezerve”

Măriri de salarii colective:

– anii de guvernare PSD, 2017 (premier Grindeanu): +33%, 2018: +20%, 2019: +18,5%
– în 2020, an de guvernare PNL-Bode, +18% (deși Metrorex din primăvara 2020 era într-o situația financiară gravă, nu-și mai putea plăti dările)
– în 2021, USR la Transporturi: +0%
– în 2022, Grindeanu ministru: +7,5%

Angajări:

Dacă în 2016, compania avea în jur de 4200 de angajați, am găsit-o la începutul lui 2021 cu 5700 de angajați (creștere +35%). La finalul lui 2021, mai erau doar 5000 de angajați în plată (scădere -12%).

În 2022 sub Grindeanu au reînceput angajările cu o țintă prevăzută de 5861 angajați (creștere +17%). Cifrele arată realitatea guvernărilor PSD: dăm tunul și fugim. Ceea ce sunt convins că-și dorește și Grindeanu. Să scape de responsabilitate.

Nu trece ziua fără să auzim că el nu răspunde nici de metrou, nici de autostrăzi, nici de trenuri. După mai bine de 9 luni, mă așteptam să înțeleagă despre ce e vorba în a fi ministrul Transporturilor din România. Dar degeaba.

Anul trecut nu ne-a fost deloc ușor, restricții de pandemie și trafic. Iar pentru Metrorex am avut până la finalul mandatului, un buget de subvenție (pe tot anul!) de doar 600 de milioane (din care 10% blocați).

Dar ne-am descurcat. Strângând cureaua, tăind cheltuieli, eficientizând. Cu echipa mea monitorizând zi de zi, cu mult stres și muncă, să n-ajungem în situații critice. Grindeanu a lăsat pur și simplu metrourile să iasă din circulație. Ditai vicepremierul și numărul 2 pesedist. Și acum se răstește la bucureșteni, în loc să rezolve problema.

Dă-ți demisia, Sorine, e mai bine pentru toată lumea!”, a scris Cătălin Drulă, marţi, pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi: Premierul Ciucă, interviu pentru Bloomberg: Tot ceea ce am făcut de când a început conflictul din Ucraina arată că suntem pregătiți să devenim membru al Schengen