Virgil Popescu, veste bună pentru români: „Momentan nu avem de ce să scădem consumul cu 15%. Avem rezerve”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a oferit miercuri o scurtă declaraţie la sfârşitul şedinţei de Guvern, după care a răspuns întrebărilor venite din partea presei, clarificând mai multe aspecte legate de rezerva de gaze şi energie electrică ale României.

03 aug. 2022, 15:07
Virgil Popescu, veste bună pentru români: „Momentan nu avem de ce să scădem consumul cu 15%. Avem rezerve”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, dă asigurări că țara noastră nu e nevoită să facă economie la energie, la fel cum unele țări din blocul european se văd obligate să o facă. Oficialul român a explicat faptul că țara noastră are rezerve suficiente în acest sens.

„Acest 15 % se calculează ca o medie a ultimilor 5 ani. E o perioadă de ultimele 8 luni din cei 5 ani. În prezent se finalizează modalitatea de calcul la nivelul UE. Noi lucrăm la diverse scenarii. S-a discutat (n.r. în şedinţa de Guvern) o prevedere care va modifica legea rezervei de energie. Practic directiva modifica metoda de calcul a rezervei de stocare. Se stabileste ca stocurile minime sa se constituie pana la cel tarziu 31 iulie si sunt pastrate pana la 30 iunie anul urmator. Este o lege obligatorie, ca stat membru al UE.

Citeşte şi: Premierul Ciucă, interviu pentru Bloomberg: Tot ceea ce am făcut de când a început conflictul din Ucraina arată că suntem pregătiți să devenim membru al Schengen

Nu cred că ar trebui să luăm o măsură în acest moment. Nivelul intern asigură aprovizionarea. Fiecare stat are dreptul ca, voluntar, sa treaca la reducere. Deci nu vedem in acest moment motive sa reducem, gradul de umplere al rezervelor este la 59,8%.

Tinta noastra la 1 august era de 46%. Aceasta diferenta se scade dintr-o posibila reducere, astfel incat la acest moment nu vedem de ce ar fi nevoie. Asteptam de la CE modul de calcul, pentru ca nu era trecut in regulament. Noi lucram in paralel, suntem in legatura permanenta cu Bruxelles. Dacă se va ajunge la declararea stării de alertă atunci trebuie să fim solidari și atunci se va pune problema, dar nu pentru clienții protejați”, a spus Popescu, într-o ședință de Guvern.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă trimite în control Consiliul Concurenței și ANRE la distribuitorii de energie electrică