PSD și PNL amenință cu alegerile anticipate: „Sigur vor fi, dacă nu se va întâmpla asta!” / Scenariul lui Ion Cristoiu

Următoarele alegeri parlamentare sunt programate pentru finalul anului 2024, însă în România ar putea avea loc alegeri anticipate, avertizează PSD, scenariu susținut și de AUR, dar și de partide noi, care nu se află în Parlament.

23 ian. 2023, 12:46
PSD și PNL amenință cu alegerile anticipate: „Sigur vor fi, dacă nu se va întâmpla asta!” / Scenariul lui Ion Cristoiu

UDMR susține că alianța guvernamentală dintre PNL și PSD funcționează fără cusur, dar potrivit unor informații pe surse, social-democrații ar putea forța organizarea de alegeri anticipate, în cazul unor neînțelegeri cu partidul care are premierul în funcție, PNL.

Potrivit angajamentului PSD și PNL, după scoaterea de la guvernare a USR, în mai 2023 cele două partide vor trebui să facă schimb de portofolii. Astfel, premierul va fi numit de PSD, secretarul general al Guvernului va fi de la PNL, ministrul Transporturilor și cel de Finanțe tot de la liberali, iar cel al Justiției și al Investițiilor, la PSD.

În baza discuțiilor guvernamentale, portofoliile ar urma să rămână la fel și doar premierul ar urma să fie schimbat. Chiar Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că-și dorește menținerea ministerelor de Finanțe și Transporturilor. Mai mult, Ciolacu a și lăudat unii miniștri ai PNL, pe Silviu Predoiu, de la Justiție și pe Marcel Boloș, de la Investiții.

„Mai sunt cinci luni, să aşteptăm şi vedem negocierile care cred că vor fi scurte despre schimbările de ministere.

Sunt ministere cu performanţe, există o performanţă la MIPE, la Ministerul Justiţiei, am scăpat de MCV”, a declarat Ciolacu.

 

Pentru PSD există o singură variantă: Marcel Ciolacu premier, după Nicolae Ciucă

 

Un mesaj asemănător a avut și Paul Stănescu, secretarul general din PSD.

„Dacă mai aveţi dubii, să nu mai aveţi, pentru că preşedintele nostru, Marcel Ciolacu, la sfârşitul lui mai va fi prim-ministrul României. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, sigur că vom avea alegeri anticipate.

În rest, sunt discuţii la ministere, sper să le rezolvăm, să rezolvăm în primul rând pentru ţară, nu neapărat pentru un partid sau pentru altul”, a menţionat Paul Stănescu.

Practic, PSD nu acceptă ca Marcel Ciolacu să nu fie premier al României. Dacă PNL se va opune, PSD va forța organizarea de alegeri anticipate.

 

Și PNL amenință cu alegerile anticipate, voalat

 

De partea cealaltă, PNL nu acceptă ca PSD să păstreze toate portofoliile. Rareș Bogdan, europarlamentar, purtător de cuvânt, pledează pentru respectarea angajamentelor asumate de la bun început.

„În cazul în care colegii de guvernare doresc ca dl Grindeanu sau altcineva să rămână la Transporturi, dl Câciu sau altcineva să vină la Finanțe, atunci noi considerăm ca nu se va face rotativa și dl Ciucă va rămâne premier. Poziția mea, a lui Dan Motreanu, a Alinei Gorgiu, a lui Gheorghe Falcă, a lui Vasile Blaga e asta”, a afirmat Rareș Bogdan.

 

Scenariul lui Ion Cristoiu: Nicolae Ciucă premier, Marcel Ciolacu pe margine, în continuare

 

În opinia lui Ion Cristoiu, Marcel Ciolacu fuge de funcția de premier.

„Marcel Ciolacu nu e plutitor, e unul dintre cei mai abili politicieni din România și nu face întâmplător. După părerea mea, el pregătește terenul pentru ceea ce sigur va fi și anume că va rămâne premier Nicolae Ciucă în schimbul unor ministere. Nicolae Ciucă este cel care ar da orice minister ca să rămână în funcția de premier (…), a transmis gazetarul, pentru Smart TV.

Potrivit lui Cristoiu, Nicolae Ciucă ar prefera să rămână premier decât să ocupe doar funcția de președinte de partid, pentru care nu este pregătit, cu atât mai mult în contextul în este implicat într-un scandal de plagiat. În plus, Ciolacu nu ar avea niciun interes să devină premier, „pentru că se erodează el, nu partidul”.