PSD și PNL decid astăzi dacă și cum se vor comasa alegerile. Rareș Bogdan: Nu e o problemă de bani. Nicolae Ciucă este cea mai bună opțiune pentru România

PSD și PNL reiau negocierile privind comasarea alegerilor. Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a precizat că „nu e o problemă de bani”, ci important este „să fie reprezentativitate și să oprim extremismul”. El exclude susținerea unui alt candidat la alegerile prezidențiale și la cele pentru Primăria Capitalei, decât cel PNL și totodată ar accepta candidaturi comune PSD – PNL, „dacă vor înțelege cu toții că Nicolae Ciucă este cea mai bună opțiune pentru România”.

12 feb. 2024, 12:28
PSD și PNL decid astăzi dacă și cum se vor comasa alegerile. Rareș Bogdan: Nu e o problemă de bani. Nicolae Ciucă este cea mai bună opțiune pentru România
Candidatul comun la prezidențiale, mărul discordiei în Coaliție! 

Coaliția de guvernare se întrunește luni, de la ora 16:00, la Palatul Victoria, pentru a lua o decizie cu privire la comasarea alegerilor de anul acesta. Surse Antena 3 CNN spun că social democrații ar fi dispuși să cedeze Primăria Capitalei PNL-ului, dar să primească la schimb susținerea PNL pentru candidatura lui Marcel Ciolacu la alegerile prezidențiale.

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat că „pentru noi este important să fie cât mai bună reprezentativitate și dacă eu aș fi sigur că românii nu și-ar pierde apetența spre ultimele două duminici de alegeri din acest an și vor participa într-un număr cât mai mare la toate alegerile”.

„La ora 16:00, o ședință de Coaliție la Guvern în care ne vom întâlni în consiliul de coordonare al coaliției pentru a alege cea mai bună decizie pentru organizarea alegerilor din acest an. Vom pune pe masă toate variantele, vom aduce și argumente pentru comasare dar și argumente pentru a merge la toate cele 5 duminici de alegeri singuri în alegeri, pentru că, până la urmă, avem și sondaj de opinie, avem și focus group-uri, avem și discuții cu societatea civilă, avem și monitorizările pe ceea ce s-a discutat în mass-media în spațiul public în ultima săptămână, inclusiv ceea ce ați spus dvs și colegii dvs, că așa e normal, să ascultăm vocea poporului și vocea tuturor pentru a alege cea mai bună decizie. Există exemple la nivel european. Nu mai puțin de 7 state care organizează alegeri comasate locale, regionale cu parlamentare, landuri din Germania, regiuni din Italia, de asemenea Belgia, inclusiv parlamentare în Ungaria, Irlanda, Luxemburg, Portugalia, așa cum sunt și alegeri care se organizează doar europarlamentare.

Citește și: Sorin Grindeanu despre comasarea alegerilor: „Trebuie să venim în fața cetățenilor și să le spunem ceea ce ne propunem”

Pentru noi este important să fie cât mai bună reprezentativitate și dacă eu aș fi sigur că românii nu și-ar pierde apetența spre ultimele două duminici de alegeri din acest an și vor participa într-un număr cât mai mare la toate alegerile, sincer…nu e o problemă de bani, pentru că democrația costă. Acum că plătim 800 de milioane sau 600 – 650 de milioane, nu acolo stă marea economie a României. Important este să fie reprezentativitate și să oprim extremismul, pentru că ăsta este cel mai mare pericol pentru România. Am urmărit cu mare atenție inclusiv declarațiile făcute de președintele Rusiei, care sunt îngrijorătoare la adresa liniștii Europei pentru următoarea perioadă. Pentru noi este nevoie de stabilitate. Este cheia următorilor ani iar România trece printr-o perioadă foarte bună din punct de vedere economic, din punct de vedere al stabilității, din punct de vedere al modului în care este privită la nivel european. Asta trebuie să se răsfrângă și în viața de zi cu zi”, a afirmat Rareș Bogdan în fața sediului PNL.

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a fost întrebat la sediul partidului despre scenariile privind un canidat comun la prezidenţiale şi Primăria Capitalei, din partea coaliţiei PSD-PNL.

„PNL este obligat de istoria sa, suntem un partid cu blazon, chiar dacă uşor blazat în această perioadă, sper să le scot blazarea colegilor mei din ţară şi să înţeleagă că avem o şansă foarte importantă, dar trebuie să vorbim cu oamenii, să ieşim în media, să stăm pe stradă între oameni, să nu-i ocolim. Nu se pune problema unui candidat altul decât al PNL, pentru preşedinţie, exclus”, a afirmat Rareş Bogdan.

Întrebat dacă sunt excluse în acest moment candidaturile comune, Rareş Bogdan a răspuns: „Nu este exclus absolut nimic, dar asta, dacă vor înţelege cu toţii că Nicolae Ciucă este cea mai bună opţiune pentru România, mai ales privind contextul internaţional, noi îi aşteptăm pe toţi să-l susţină”.

”Noi nu stăm în momentul ăsta pe ideea că trebuie neapărat să vină o variantă a noastră. Noi suntem oameni care colaborăm, care dialogăm, oameni care venim cu argumente şi nu venim să impunem ceva, că nu suntem veniţi dinspr Est cu cizma sovietică, noi stăm nişte oameni raţionali care am construit democraţia în această ţară, care am modernizat România istoric şi participăm acum la ceea ce înseamnă digitalizare şi dezvoltare”, a completat liberalul.