PSD şi UDMR cer eliminarea criteriului preţului cel mai mic din Legea achiziţiilor publice. Care sunt excepţiile

PSD şi UDMR au depus un proiect de lege privind achiziţiile publice, care elimină criteriul celui mai scăzut preţ la stabilirea câştigătorului unei licitaţii, dorind ca lucrările publice şi cumpărăturile să fie făcute în baza celui mai bun raport preţ-calitate, pentru că cetăţenii "merită produsele cele mai bune", care nu sunt neapărat şi cele mai ieftine. Iniţiatorii propun şi eliminarea obligativităţii introducerii în sistemul electronic privind achiziţiile publice (SEAP) acele achiziţii cu o valoare mai mică de 10.000 lei.

RomaniaTV.net
09 sept. 2017, 10:43
PSD şi UDMR cer eliminarea criteriului preţului cel mai mic din Legea achiziţiilor publice. Care sunt excepţiile

UDMR şi PSD susţin că trebuie renunţat la ideea că banii publici sunt cel mai bine utilizaţi dacă se achiziţionează bunuri şi servicii la preţurile cele mai mic.

„Experienţa de mai bine de un deceniu de aplicare a Directivei (UE privind achiziţiile – n.r.) a demonstrat că cetpţenii, beneficiarii finali ai serviciilor şi bunurilor publice, merită produsele sau serviciile cele mai bune care pot fi achiziţionate din banii publici alocaţi în aceste scopuri, iar acestea nu sunt neapărat cele care au preţul cel mai scăzut”, se arată în expunerea de motive a propunerii.

Iniţiatorii dau ca exemplu lucrările „complexe” şi investiţiile „majore”, care s-au dovedit a fi mai costisitoare decât se anticipa iniţial pentru că nu a fost luată în calcul şi calitatea sau durabilitatea lor.

În locul criteriului preţului cel mai scăzut, UDMR şi PSD propune introducerea unui nou criteriu, cel al „rentabilităţii”, iar criteriul celui mai bun raport calitate-preţ sau calitate-cost, prezent şi în actuala legislaţie, este folosit drept criteriu principal.

Citeşte şi Amenzi de până la 3.000 de lei pentru românii care şi-au modificat apartamentele

O altă modificare propusă de UDMR şi de PSD este ca achiziţiile directe (respectiv cele mai mici de 13.519 lei pentru produse şi servicii şi mai mici de 441.730 lei în caazul lucrărilor), care nu necesită procedura completă a achiziţiilor publice, sub valoarea de 10.000 de lei nici măcar să nu mai fie introduse în sistemul public electronic. Astfel, ele vor putea fi făcute doar pe baza unor documente justificative întocmite de autorităţi, şi nu vor mai putea fi accesibile publicului.

Proiectul a fost iniţiat de un grup de parlamentari UDMR, în frunte cu liderul Kelemen Hunor, şi de mai mulţi parlamentari PSD. Lor li s-au adăugat şi parlamentari ALDE, dar şi trei parlamentari PNL: Ben-Oni Ardelean, Gavrilă Ghilea şi Corneliu Olar.