PSD vrea comasarea alegerilor din 2024, potrivit surselor politice. De ce ar fi luat această decizie

Decizie majoră în coaliție: PSD solicită comasarea alegerilor din 2024, după ce partidele aflate la guvernare au consemnat ușoare scăderi în sondaje, susțin surse politice.

02 mart. 2023, 22:39
PSD vrea comasarea alegerilor din 2024, potrivit surselor politice. De ce ar fi luat această decizie

Pe masa alianței de guvernare au fost repuse două scenarii: comasarea alegerilor locale cu cele alegerile parlamentare. De asemenea, cel de-al doilea scenariu se referă la comasarea alegerilor parlamentare cu cele prezidenţiale.

Până la o decizie clară cu privire la comasare, în cărți rămâne următorul calendar pentru 2024: alegerile europarlamentare sunt programate pentru luna iunie, alegerile locale în septembrie, iar cele parlamentare şi prezidenţiale în noiembrie.

 

SONDAJ INSCOP. Cu cine ar vota românii la alegerile parlamentare

 

Cele mai recente informații provin dintr-un sondaj de opinie realizat la nivel național de INSCOP Research, la comanda Partidului Național Liberal. Datele au fost culese în perioada 5 -19 februarie 2023, iar metoda de cercetare folosită a fost interviul prin intermediul chestionarului. 3.000 de persoane alese în mod aleatoriu au participat la acest sondaj.

PSD păstrează primul loc în ierarhia partidelor, cu 31%, un procent similar celor din cercetările realizate la sfârșitul anului trecut. Ierarhia primelor patru partide este completată de USR, și el stabilizat la un scor de 11% din preferințele electoratului. Niciun alt partid nu trece pragul electoral de 5% în acest sondaj, deși UDMR se află aproape, cu 4,6%. Partidele create recent (Forța Dreptei, desprinsă din PNL, respectiv REPER, desprins din USR) nu au reușit să convingă alegătorii, înregistrând fiecare sub 1% din intențiile electoratului decis să voteze și care a exprimat o opțiune de vot.

Surse din PNL interpretează rezultatele cercetării sociologice drept o confirmare a faptului că „politica non-conflictuală a partidului” a dat rezultate.

 

AUR susține că PNL are 10%

 

În replică, cei de la AUR susțin că rezultatele nu reflectă realitatea.

„Potrivit celui mai recent sondaj INSCOP, realizat la comanda liberalilor, dintre cei care sigur ar vota, 31,7 la sută ar alege candidaţii PSD, 22,3 % pe cei ai PNL, cu 2% mai mult decât în precedentul sondaj, iar 18,2 % ar opta pentru AUR. Sondajul cumpărat de PNL nu ar corespunde în realitate cu aceste cifre deoarece liberalii se duc vertiginos spre 10% din cauza politicii dezastruoase a guvernării Ciucă.

Deși recunosc că AUR este în creștere nimeni nu vorbește de faptul că PSD a scăzut la 28%, iar AUR îi suflă în ceafă din cauza gafelor repetate comise de guvernarea PSD/PNL”, susțin cei de la AUR.