Pui de urs scoşi din bârlog şi aruncaţi în zăpadă. Imagini revoltătoare în Harghita

Patru pui de urs au fost scoşi din bârlog, bruscaţi şi aruncaţi direct în zăpadă. Imaginile revoltătoare au fost surprinse într-o pădure din Harghita.

19 feb. 2021, 13:03
Pui de urs scoşi din bârlog şi aruncaţi în zăpadă. Imagini revoltătoare în Harghita
Pui de urs scoşi din bârlog şi aruncaţi în zăpadă. Imagini revoltătoare în Harghita

Pui de urs scoşi din bârlog şi aruncaţi în zăpadă. Imaginile revoltătoare au apărut recent pe reţelele de socializare şi se pare că au fost filmate într-o pădure din Gheorgheni.  În filmare se observă cum patru pui de urs sunt scoşi din bârlog şi aruncaţi direct în zăpadă.

Pui de urs scoşi din bârlog şi aruncaţi în zăpadă

Este vorba despre doi urşi şi două ursoaice, care par nou născuţi sau au o vârstă fragedă. Pe lângă faptul că sunt ţinuţi în frig, animalele sunt şi bruscate.

Poliţiştii din Harghita, în colaborare cu cei din Neamţ, au reuşit să-i identifice pe cei patru bărbaţi.

„Sunt bărbați cu vârstă între 35 și 51 de ani. S-a întocmit dosar penal în care efectuăm cercetări ca să stabilim ce și cum s-a întâmplat. Încadrarea juridică pare să fie sub incidența legii 205/2004, vorbim de schingiuirea sau rănirea animalelor, e vorba și de OUG 57/2007 care se referă la protecția animalelor. În cazul de față poate fi vorba de perturbarea intenționată în cursul perioadei de hibernare sau distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă.

Ei riscă inclusiv pedeapsa închisorii, dacă dosarul ajunge în instanță. Noi luăm măsurile care se impun în efectuarea actelor premergătoare, dar vorbim de două posibile infracțiuni săvârșite în această cauză, pentru care este prevăzută pedeapsa cu închisoarea, repet, dacă instanța va decide în acest sens”, a explicat Gheorghe Filip, purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, la Digi24.

Citeşte şi Ministrul Mediului: ”Nu există o relaţie directă între tăierile ilegale de păduri şi apariţia urşilor lângă așezările umane”

Purtătorul de cuvânt a mai spus că puii de urs încă nu au fost găsiți, o echipă fiind pe teren în încercarea de a-i găsi.

Întrebat dacă este luată în calcul varianta traficului ilegal sau dacă acest caz are legătură cu piața neagră din Rusia, Gheorghe Filip a răspuns că nu are „date sau indicii care să susțină o asemenea ipoteză, dar un polițist bun trebuie să ia în calcul toate variantele posibile. Ipotezele de lucru vor fi eliminate rând pe rând în anchetă, până vom rămâne nu doar la acea plauzibilă, ci și fizică, existențială care s-a produs”.