Puiu Popoviciu scapă de condamnarea la 7 ani de închisoare. Decizie definitivă la Înalta Curte

Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat decizia luată de Curtea de Apel București prin care i-a fost suspendată pedeapsa aplicată omului de afaceri Gabriel Popoviciu, în urmă cu 7 ani.

21 iun. 2023, 12:16
Puiu Popoviciu scapă de condamnarea la 7 ani de închisoare. Decizie definitivă la Înalta Curte

Condamnarea lui Puiu Popoviciu la 7 ani de închisoare și mandatele de arestare i-au fost anulate. Decizia definitivă a fost luată de către judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție, după decizia de la finalul lunii mai a Curții de Apel București.

Puiu Popoviciu, după ce s-a suspendat pedeapsa din dosarul „Băneasa”: „Sper să am în sfârșit o judecată dreaptă, corectă și atât”
Altfel spus, ÎCCJ a confirmat decizia luată de CAB de suspendare a pedepsei aplicate lui Gabriel ”Puiu” Popoviciu, în dosarul ”Băneasa”.

Direcția Națională Anticorupție contestase prima hotărâre, luată la sfârșitul lunii mai.

Luna trecută, Curtea de Apel București a decis să suspende pedeapsa aplicată lui Puiu Popoviciu în urmă cu 7 ani și să rejudece de la zero procesul, după ce a admis o cerere de revizuire formulată de omul de afaceri.

Curtea de Apel Bucureşti suspendă condamnarea primită de Puiu Popoviciu în urmă cu şase ani. Decizia nu este definitivă

Puiu Popoviciu a fost condamnat la 7 ani de detenție în dosarul Băneasa pentru că ar fi pus mâna, prin fraudă, pe terenurile din Băneasa unde se află IKEA și Ambasada SUA. Gabriel ”Puiu” Popoviciu se află la Londra.

În august 2019, o curte din Regatul Unit a decis predarea lui Popoviciu la București, dar, pe 11 iunie 2021, Înalta Curte a Angliei și Țării Galilor i-a admis apelul lui Popoviciu și a anulat decizia de predare.

Magistrații Înaltei Curți a Angliei și Țării Galilor, lordul judecător Holroyde și judecătorul Jay, au admis apelul omului de afaceri Puiu Popoviciu împotriva deciziei de predare emisă de o curte inferioara de la Londra pe motiv că acesta nu a avut parte de un proces corect în România.

Popoviciu a fost asistat de cei mai buni avocați de la Londra, în materie de extrădări. E vorba în primul rând de de Edward Fitzgerald QC. În 2020, avocatul a fost cotat pe primul loc la Londra în materie de proceduri de extrădare. La începutul anului trecut, pe 4 ianuarie 2021, Edward Fitzgerald QC a reușit să convingă instanța să nu îl extrădeze în SUA pe Julian Assange, fondatorul Wikileaks, căutat de FBI sub acuzații de spionaj. Ulterior, pe 10 decembrie 2021, un alt complet al Înaltei Curți de la Londra a stabilit că Assange poate fi extrădat în SUA. Avocatul Edward Fitzgerald QC i-a reprezentat și pe Silvio Berlusconi în fața CEDO, pe miliardarul rus Boris Berezovsky și pe cecenul Akmed Zakaev în procesele privind extrădarea în Rusia.