Purtătorul de cuvânt al Kremlinului spune că Putin a citit răspunsurile SUA la cererile formulate de Rusia şi nu se va grăbi să ia o decizie

La o zi după răspunsul SUA la solicitările Rusiei, Moscova a declarat joi că „este clar” că Statele Unite nu a luat în considerare cerinţele sale de securitate. Totuși, Kremlinul a lăsat să se înțeleagă că Putin rămâne deschis dialogului pentru detensionarea situației de la granița rusă cu Ucraina.

27 ian. 2022, 19:03
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului spune că Putin a citit răspunsurile SUA la cererile formulate de Rusia şi nu se va grăbi să ia o decizie

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele rus Vladimir Putin a citit răspunsurile scrise atât ale Statelor Unite, cât și ale NATO la cererile sale de securitate, dar a subliniat că Moscova, care a desfășurat peste 100 de mii de militari în apropierea frontierei cu Ucraina, nu se va grăbi să răspundă pentru moment după ce Washingtonul a răspuns oficial propunerilor Rusiei de redesenare a aranjamentelor de securitate post-Război Rece în Europa.

„Președintele a citit deja răspunsurile scrise. Toate actele sunt acum la el. Va dura ceva timp să le analizăm, de aceea vă spun că nu ne vom grăbi să tragem concluzii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, transmite Digi24.

Descriind tensiunile de pe continent ca fiind o reminiscență a războiului rece, Peskov a afirmat că declarațiile secretarului de stat al SUA și ale secretarului general al NATO, potrivit cărora principalele cerințe ale Rusiei sunt inacceptabile, nu lasă mult loc unei soluții optimiste.

Citeşte şi: China, prima reacţie oficială în criza din Ucraina. Ţine partea Rusiei şi avertizează NATO

Peskov a spus că răspunsul Rusiei nu va dura mult, dar a transmis că nu se va întâmpla imediat. „Reacția nu ar trebui amânată, dar nu va exista nicio reacție a doua zi”, a precizat oficialul rus. Acesta a mai atenționat că principalele preocupări ale Rusiei nu au fost abordate, dar a refuzat să dea un răspuns oficial definitiv la răspunsurile prezentate de SUA și NATO, scrie CNN.

„Pe baza a ceea ce au spus colegii noștri ieri, este absolut clar că, raportându-ne la principalele categorii subliniate în acele documente-proiect, nu putem spune că ideile noastre au fost luate în considerare sau măcar că s-a observat o dorință de a analiza mai în detaliu îngrijorările noastre. Dar noi nu ne vom grăbi cu evaluările noastre”, a declarat Dmitri Peskov.

Citeşte şi: Rusia trece la ameninţări la adresa Moldovei: „Să renunţe la asemenea afirmaţii şi să se concentreze pe soluţionarea problemelor din relaţiile ruso-moldoveneşti”