PUŞCAŞII MARINI AMERICANI se antrenează, în PREMIERĂ, în HARGHITA

Compania "Alpha" a Corpului de Infanterie Marină a SUA a încheiat, vineri, un stagiu comun de pregătire cu Batalionul 22 Vânători de Munte "Cireşoaia" din Sfântu Gheorghe, fiind primul antrenament al americanilor în condiţii de iarnă în România, ei spunând că a fost "o experienţă unică de viaţă".
Romania TV
29 nov. 2013, 18:46
PUŞCAŞII MARINI AMERICANI se antrenează, în PREMIERĂ, în HARGHITA

Puşcaşii marini americani din Compania „Alpha” a Corpului de Infanterie Marină (MARFOREUR) au ajuns, luni, în Miercurea Ciuc, pe o vreme „neprietenoasă” din punctul lor de vedere, însă pe care militarii români o numesc „vremea vânătorilor de munte”. Ei şi-au întâlnit partenerii de pregătire, soldaţii profesionişti ai Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireşoaia” Sfântu Gheorghe, pe platoul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” de la Subpădure şi în poligonul de Garnizoană din Miercurea Ciuc, potrivit unei corespondenţa a MEDIAFAX.

Condiţiile meteorologice i-au pus la grea încercare pe americani, care au fost îmbrăcaţi în uniforme ca de vară, prea subţiri pentru o astfel de vreme, însă puşcaşii marini nu s-au plâns atunci când au dormit o noapte în corturi neîncălzite, în ger, la minus 11 grade Celsius, ca şi colegii lor români, având la îndemână doar strictul necesar supravieţuirii şi arma de care nu se despart niciodată.

„Au venit pentru prima dată în zona de munte şi nici nu sunt obişnuiţi cu frigul. Încet-încet şi-au dat drumul, s-au adaptat terenului şi condiţiilor de climă şi au prins nişte condiţii exact cum îi place vânătorului de munte, cu vânt, cu viscol, a şi nins, a fost şi ploaie şi ger – dar nu s-au plâns. Au fost total buimăciţi de cât de schimbătoare este vremea la munte„, a povestit colonelul Vasile Cristea, comandantul Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireşoaia” Sfântu Gheorghe.

Soldaţii americani au făcut antrenamente solicitante în teren muntos-împădurit, pe direcţii greu accesibile, căţărări pe stâncile versanţilor aproape verticali, coborâri în rapel, dar şi misiuni de scotocire, participând şi la trageri cu maşini de luptă diferite de cele aflate în dotarea lor.

Condiţii atmosferice nefavorabile

„Ofiţerii şi subofiţerii Batalionului de Vânători de Munte sunt ospitalieri, sunt militari extrem de bine pregătiţi, soldaţi nemaipomeniţi, care ne-au antrenat în diferite tehnici, de la coborârea în rapel şi până la modul de operare în condiţii atmosferice nefavorabile, au lucrat îndeaproape cu puşcaşii mei marini. Chiar dacă este foarte frig, peisajul montan de aici este superb, am lucrat bine cu soldaţii, a fost o ocazie unică de viaţă să ne antrenăm în acest areal şi ştiu că, atunci când mă voi întoarce la ceilalţi colegi infanterişti marini, le voi împărtăşi această experienţă”, a declarat corespondentului MEDIAFAX locotenentul Michael Phillips de la „Alpha” Company, Black Sea Rotational Force 2014, comandantul Detaşamentului de militari americani.”Mi-a plăcut foarte mult că am putut să schimbăm armele între noi”, a spus, la rândul său, sergentul Brandon Johnson.

În schimb, militarii români au avut ocazia să testeze mitralierele M27 ale infanteriei americane şi armamenul de pe vehicule blindate Humvee (HMMWV).

Infanteriştii marini americani şi-au însuşit cu uşurinţă noile tehnici de luptă ale vânătorilor de munte, au dat dovadă de solicitudine şi de disciplină de fier.”Sunt militari foarte bine pregătiţi, foarte de încredere, îşi cunosc extrem de bine meseria, ştiu foarte bine ce au de făcut, în orice situaţie pe teren. S-au adaptat foarte repede la zona montană, chiar şi la clima noastră, la toate categoriile de armament, au tras foarte bine”, a apreciat căpitanul Ciprian Hopulele, comandantul Companiei I VM a Batalionului 22 VM „Cireşoaia”. Unii dintre vânătorii de munte îi cunosc pe soldaţii americani dinainte de stagiul de pregătire în comun din judeţul Harghita. Locotenentul Răzvan Pălie a luptat alături de ei în teatrul de operaţii din Afganistan.”Am mai colaborat în Afganistan, este o mare plăcere să lucrezi cu ei, putem colabora perfect, putem învăţa multe lucruri bune de la ei, iar ei pot învăţa de la noi. Am avut încredere în ei în toate misiunile pe care le-am avut împreună şi ei la fel, deci, abia astept să lucrez din nou cu ei şi pe viitor, ca acum”, a spus acesta.

Acţiunea comună din Harghita a militarilor români şi americani, etapă de instruire planificată în cadrul exerciţiului multinaţional „Black Sea Rotational Force 2014”, desfăşurat împreună cu militarii Corpului de Infanterie Marină (MARFOREUR) al SUA, a fost apreciată de „ambele tabere”, americanii spunând că se doreşte şi pe viitor organizarea unor astfel de stagii comune.

Citeşte şi Tineri înarmaţi şi în uniforme sunt instruiţi să „elibereze Ardealul de ocupaţia română” VIDEO

„A fost excelent, am colaborat foarte bine. Din câte ştiu, comandantul Black Sea Rotational Force şi MARFOREUR (Marine Forces Europe) ar dori să fie organizate instruiri similare şi pe viitor şi, dacă se va găsi oportunitatea, inteţionăm să ne antrenăm mai mult în zona montană şi în condiţii de vreme rece, cu acest batalion”, a afirmat locotenentul Michael Phillips.

Militarii americani vor pleca vineri seară din Harghita nu doar cu amintiri plăcute, ci şi cu daruri din partea vânătorilor de munte, despre care au spus că „şi-ar lăsa viaţa cu toată încrederea în mâinile lor, într-un teatru de război”.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Singurele zodii pentru care se răstoarnă căruță cu noroc. Au portofelul plin, belșug și fericire din abundență, Berbecii cei mai avantajați de astre
Capital.ro
Schimbare majoră la inspecția tehnică auto. Milioane de șoferi sunt obligați să plătească anual
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Mituri despre cartea de identitate electronică. Care e, de fapt, adevărul
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
ITP anual pentru vehiculele mai vechi de 10 ani. Noi reguli UE. Nu ma treci inspecția tehnică periodică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare