Putin a discutat cu preşedintele Poroşenko despre încheierea vărsării de sânge din Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Petro Poroşenko au discutat pentru scurtă vreme vineri, în premieră, în Franţa despre criza din Ucraina, un 'progres fragil' în direcţia încetării vărsării de sânge, scrie AFP, relatează Agerpres.

RomaniaTV.net
06 iun. 2014, 18:43
Putin a discutat cu preşedintele Poroşenko despre încheierea vărsării de sânge din Ucraina

Francois Hollande a fost cel care, potrivit anturajului său, ‘i-a adus laolaltă pe Putin şi Poroşenko la Castelul din Benouville, pe marginea ceremoniilor’ ce aniversează împlinirea a 70 de ani de la Debarcarea din Normandia.

Şeful statului rus şi cel ucrainean ‘şi-au strâns mâinile şi au purtat o conversaţie normală. A fost vorba despre un schimb de replici normal şi serios între cei doi conducători’, a detaliat sursa respectivă, precizând şi că Angela Merkel a fost asociată reuniunii.

Kremlinul, care nu îşi conteneşte apelurile la încheierea operaţiunii armate a forţelor ucrainene împotriva insurgenţilor proruşi din estul ţării, a afirmat că Putin şi Poroşenko s-au pronunţat ‘în favoarea încetării cât mai rapide a vărsării de sânge’ şi pentru soluţionarea crizei ‘prin mijloace politice şi paşnice’. Cei doi oficiali au pledat pentru încetarea ‘acţiunilor armate de ambele părţi, atât ale forţelor armate ucrainene, cât şi ale celor ale partizanilor federalizării Ucrainei’, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, citat de agenţiile ruseşti de presă.

Pe de altă parte, sursa din cadrul anturajului preşedintelui francez s-a arătat mai prudentă în legătură cu această conversaţie. ‘Un dialog a fost amorsat între cei doi referitor la posibile măsuri de detensionare’, iar ‘modalităţi de implementare a unui armistiţiu vor fi de asemenea discutate în zilele ce urmează’, conform aceleiaşi surse.