Putin a început să-i pedepsească pe ofiţerii care au greşit în războiul cu Ucraina. 12 dintre ei sunt ameninţaţi cu concedierea

Mai mulţi ofiţeri de armată din Rusia sunt cercetaţi după ce sute de recruţi au fost trimişi să lupte în Ucraina, a declarat marţi un procuror militar.

07 iun. 2022, 17:31
Putin a început să-i pedepsească pe ofiţerii care au greşit în războiul cu Ucraina. 12 dintre ei sunt ameninţaţi cu concedierea

Vladimir Putin a negat în mod repetat că Rusia folosește recruți, spunând că doar soldați și ofițeri profesioniști participă la operațiunea sa militară. Cu toate acestea, ministerul apărării a recunoscut în martie că unii au fost trimiși din greșeală la luptă.

Potrivit supravegherii Districtului Militar de Vest, aproximativ 600 de soldaţi recrutaţi au fost atraşi în operaţiunea militară specială, toţi s-au întors cât mai curând posibil„, a declarat procurorul Arthur Iegiev, vorbind în faţa Camerei superioare a Parlamentului rus, conform Reuters. Ofițerii care au permis acest lucru s-au confruntat cu proceduri disciplinare, inclusiv cu perspectiva concedierii, a spus el, fără a oferi mai multe detalii.

Citeşte şi Vicepremierul Ucrainei dezvăluie: „Există un anumit sprijin militar furnizat de România, în războiul cu Rusia”

Problema implicării recruților în război este foarte sensibilă în Rusia. Deși Rusia a încetat să mai publice statistici despre câți dintre soldații săi au murit în Ucraina, estimările au ajuns de ordinul miilor. Unele asociații care reprezintă mame de soldați ruși și-au exprimat îngrijorarea cu privire la recruţii trimişi să lupte, în ciuda lipsei unei pregătiri adecvate.

Putin, care a trimis mii de trupe în Ucraina din 24 februarie, spune că Rusia este angajată într-o „operațiune militară specială” pentru a demilitariza țara vecină și a o scăpa de naționaliștii periculoși care îi amenință populația vorbitoare de limbă rusă.

Citeşte şi Război în Ucraina. Se anunţă criză alimentară, Rusia a distrus cu rachete al doilea cel mai mare terminal de cereale