Vicepremierul Ucrainei dezvăluie: „Există un anumit sprijin militar furnizat de România, în războiul cu Rusia”

Vicepremierul pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică al Ucrainei, Olga Stefanișina, a dezvăluit că România a furnizat Ucrainei ”un anumit sprijin militar”, dar a adăugat că nu poate da detalii despre natura acestuia.

07 iun. 2022, 16:41
Vicepremierul Ucrainei dezvăluie: „Există un anumit sprijin militar furnizat de România, în războiul cu Rusia”

Olga Stefanișina a acordat un inetrviu G4Media, în care a vorbit despre rolul României în integrarea europeană și euro-atlantică a Ucrainei şi apreciază ajutorul militar pe care ţara noastră l-a acordat Kievului.

Există un anumit sprijin militar furnizat de România, iar ministrul român al Apărării participă la formatul Rammstein și la formatul de coordonare. Așadar, pentru noi este foarte importantă continuitatea și calendarul livrărilor de armament. Sperăm că, odată cu decizia SUA de a oferi formatul ”land lease” pentru livrările de arme pentru Ucraina, acest lucru va facilita și livrările din partea altor țări, cum ar fi România, de exemplu„, a declarat demnitarul ucrainean.

Întrebară ce fel de arme şi echipament a oferit ţara noastră, aceasta s-a ferit însă să dea amănunte. „Nu sunt sigur că aceasta este o infomație pe care o pot face publică în totalitate, trebuie să verific și apoi să furnizez aceste informații mai târziu. Pentru că există o abordare individuală cu fiecare țară. Dar, în esență, am stabilit prioritățile pentru armele de care avem nevoie, inclusiv echipamente de artilerie de 155 mm, dar și tancuri și vehicule blindate, precum și artilerie de lungă distanță„, a spus aceasta.

Citeşte şi Vestea care-l va înfuria pe Vladimir Putin: România ar putea trimite arme în Ucraina. Premierul Nicolae Ciucă pregătește proiectul de lege

Stefanişina apreciază şi sprijinul pe care România îl oferă refugiaţilor ucraineni. „Pentru noi, încă din primele zile ale războiului, țările vecine, dar mai ales România, Polonia și Slovacia au fost foarte deschise pentru a ne găzdui oamenii. Acest lucru a fost foarte important. Au fost găzduiți în aceste țări, cu multe provocări, iar autoritățile au fost foarte eficiente, lucrând 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru a înființa centre logistice și pentru a distribui asistența în mod corespunzător. Sprijinirea coridoarelor verzi pentru refugiați, dar și pentru bunurile noastre este foarte importantă. Țările UE sunt singurele unde ne putem exporta bunurile. Acest lucru demonstrează că facem deja parte din familia europeană. Și așa arată solidaritatea pentru noi”, mai apreciază aceasta.

Totodată, Ucraina aşteaptă în continuare susţinere de la ţara noastră, pentru integrarea în UE. „România este cu adevărat serioasă în privința acestei decizii, iar guvernul român înțelege momentul istoric în care trebuie luată această decizie; înțelege importanța strategică a acestui pas. Așadar, suntem recunoscători că sprijină candidatura Ucrainei și probabil și alte candidaturi, din partea Georgiei și, bineînțeles, există sprijinul pentru Moldova. Sperăm că, având acest istoric foarte important și recent de integrare în UE, guvernul român va susține această decizie și va aduce multe explicații acelor țări sceptice care încă ezită.

Pentru noi, această decizie este importantă pentru a aprecia realizările anterioare obținute în ultimii 7 ani, un fundal semnificativ de reforme implementate. Noi tratăm această decizie ca pe una politică, pentru că majoritatea țărilor sceptice nu înțeleg cât de mult suntem deja integrați în UE. Dar țări precum România știu mai bine decât altele, pentru că avem granițe comune, multe schimburi comerciale, piețe comune și logistică comună. Este foarte important ca în aceste zile România să poată deveni un avocat al realităților din Ucraina. Sprijinul public este de peste 65% în favoarea susținerii aspirațiilor Ucrainei„, a mai spus Olga Ştefanişina.

Citeşte şi Sorin Ovidiu Vîntu: „Mi-aş dori ca Rusia să sfarme Ucraina. Ucraina este un stat vrăjmaş nouă. Nu am pic de milă pentru acest stat, aveţi voi!”